Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

ΝΟΜΟΣ 4276/2014



Νόμος 4276 
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 155 - 30.07.2014 στις 30.07.2014 
ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.

πατήστε το "pdf",και αποθηκεύστε στον υπολογιστή σας.
 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016

Νόμος 4399 
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 117 - 22.06.2016 στις 22.06.2016 
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


ΟΔΗΓΙΕΣ:πατήστε το "pdf" και αποθηκεύστε τον Νόμο στον υπολογιστή σας
 

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Β΄ΚΥΚΛΟΣ των τεσσάρων καθεστώτων ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΤρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκινά ο 2ος κύκλος των τεσσάρων καθεστώτων ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι στο τέλος του μήνα ξεκινά ο 2ο κύκλος των τεσσάρων καθεστώτων ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου (Ν. 4399/2016).

Συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου 2017, θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» και θα διαρκέσει ως τις 15 Φεβρουαρίου 2018.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι, η διαδικασία υποβολής και οι προδιαγραφές βασίζονται στα ίδια δεδομένα με αυτές του προηγούμενου κύκλου, με κάποιες τεχνικές βελτιώσεις.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι στον 2ο κύκλο συγχωνεύονται οι πρώτες δύο φάσεις υποβολής αιτήσεων υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων. Συγκεκριμένα, η υποβολή της αίτησης και η υποβολή του οικείου φακέλου τεκμηρίωσης θα πραγματοποιούνται σε ένα και μόνο στάδιο.

Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν αναλυτικότερες οδηγίες για τη διαδικασία.

Από το Γραφείο Τύπου

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΕΣΠΑ δημοφιλή προγράμματα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

EΣΠΑ νέα

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ





Διευκρινίσεις προς Δ.Ο.Υ.Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Σωματεία, Πολιτιστικούς Συλλόγους

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2017
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
ΠΟΛ. 1168
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ Ε΄ ΜΗΤΡΩΟΥ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ
ΘΕΜΑ:
Παροχή διευκρινίσεων στις Δ.Ο.Υ. για Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Σωματεία, Πολιτιστικούς Συλλόγους κ.λπ. που έχουν παραλείψει να εγγραφούν στο Φορολογικό Μητρώο.

Αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Με τις διατάξεις της περίπτωσης στ΄ της παρ.8 του άρθρου 1 της ΠΟΛ. 1006/2013 (ΦΕΚ Β΄19/2014) Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει, ορίζεται ότι αποδίδεται υποχρεωτικά Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), μεταξύ άλλων και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, μεγάλος αριθμός των προσώπων αυτών, δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα Α.Φ.Μ. καθώς ουδέποτε προσήλθαν, ως όφειλαν, στη Δ.Ο.Υ προκειμένου να υποβάλουν στον αρμόδιο υπάλληλο τις σχετικές δηλώσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις.

Από έγγραφα που περιήλθαν στην υπηρεσία μας, περιήλθε σε γνώση μας ότι μετά την εφαρμογή του Ν.4446/2016, προσέρχονται στη Δ.Ο.Υ. εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, σωματείων, πολιτιστικών συλλόγων κ.λπ., προκειμένου να λάβουν Α.Φ.Μ. προσκομίζοντας συστατικά έγγραφα, των οποίων, η ημερομηνία σύστασης, ανάγεται σε χρόνο ακόμα και πριν από την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του υποσυστήματος Μητρώου TAXIS (1998) στις Δ.Ο.Υ..

Παρατηρήθηκε επίσης ότι, από την ημερομηνία σύστασης των εν λόγω προσώπων μέχρι σήμερα, έχουν επέλθει μεταβολές στην επωνυμία, την έδρα, τον νόμιμο εκπρόσωπο, τον σκοπό κ.λπ., χωρίς ωστόσο τα πρόσωπα αυτά να έχουν προβεί στις σχετικές τροποποιήσεις.

Για την αντιμετώπιση του θέματος και προκειμένου τα εν λόγω πρόσωπα να λάβουν Α.Φ.Μ., υποχρεούνται, με την υποβολή στον αρμόδιο υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. των σχετικών δηλώσεων Μητρώου να συνυποβάλλουν όλα τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) έγγραφο σύστασης

β) πιστοποιητικό μεταβολών από την αρμόδια αρχή. Στις περιπτώσεις που από το εν λόγω πιστοποιητικό δεν προκύπτει με σαφήνεια η ημερομηνία και το περιεχόμενο των μεταβολών, συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του νομίμου εκπροσώπου, με την οποία, βεβαιώνονται η ημερομηνία και το ακριβές περιεχόμενο των μεταβολών, που τυχόν έχουν επέλθει στα ακόλουθα στοιχεία: επωνυμία, έδρα, σκοπός.

γ) πράξη ορισμού του κατά την υποβολή των σχετικών δηλώσεων Μητρώου νομίμου εκπροσώπου.

Για μεταβολές που τυχόν επέλθουν στα στοιχεία των ως άνω προσώπων μετά την ημερομηνία υποβολής των παραπάνω δηλώσεων, εφαρμόζονται οι διατάξεις της ΠΟΛ. 1006/2013απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε., όπως ισχύει.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, η οποία αφορά φορολογικά έτη και περιόδους από 1-1-2014 και μετά, επιβάλλεται πρόστιμο εκατό (100) ευρώ (περ. α΄ της παρ. 1 σε συνδυασμό με την περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του Ν. 4174/2013 ). Για την υποβολή μετά την 1-1-2014 εκπρόθεσμης δήλωσης, που αφορά περιόδους έως την 31-12-2013, επιβάλλονται τα πρόστιμα του άρθρου 4 του Ν.2523/1997 , με τον περιορισμό το καταβλητέο σε καμία περίπτωση ποσό, να μην ξεπερνά το προβλεπόμενο πρόστιμο, που ορίζεται στην περ. α΄ της παρ.2 του άρθρου 54 του Ν. 4174/2013 , σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με την ΠΟΛ. 1252/2015 εγκύκλιο. Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του εδαφίου α΄ της παρ. 48 του άρθρου 72 (πρώην 66) του Κ.Φ.Δ. συνεχίζουν να τυγχάνουν εφαρμογής.

Από τις παραπάνω κυρώσεις, εξαιρούνται οι περιπτώσεις, που υπάγονται στις διατάξεις τουάρθρου 57 του Ν.4446/2016 , όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.



Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Φορολογική μεταχείριση μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης (στεγαστικό επίδομα)


Φορολογική μεταχείριση μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης (στεγαστικό επίδομα) που καταβάλλεται στο πλαίσιο προγράμματος στεγαστικής συνδρομής.

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 7 του Ν.4172/2013 ορίζεται ότι ο ΚΦΕ (Ν.4172/2013) διακρίνει τις ακόλουθες κατηγορίες ακαθαρίστων εισοδημάτων:

α) εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, β) εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα γ) εισόδημα από κεφάλαιο και δ) εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

2. Στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 7 του Ν.4172/2013 διευκρινίζεται ότι σε φόρο υπόκεινται μόνο τα εισοδήματα που εμπίπτουν σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες που αναγνωρίζονται στο άρθρο αυτό και συνεπώς ότι δεν εμπίπτει στο εννοιολογικό πεδίο κανενός από τα αναφερόμενα εισοδήματα δεν υπόκειται σε φόρο.

3. Με την αριθ. Γ3/Οικ. 2615/22.05.1985/(ΦΕΚ 329/Β΄/1985) /Κ.Υ.Α. των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας - Οικονομικών, εγκρίθηκε η εφαρμογή προγράμματος παροχής στεγαστικής συνδρομής υπό μορφή ενοικίου σε ανασφάλιστα και οικονομικά αδύνατα μοναχικά άτομα, από 65 χρονών και άνω τα οποία αποδεδειγμένα στερούνται ιδιόκτητης στέγης.

Εξάλλου, με την αριθ. Γ3/Οικ. 2435/08.07.1987/(ΦΕΚ 435/Β΄/1987) /Κ.Υ.Α. των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας - Οικονομικών, επεκτάθηκε η εφαρμογή του προγράμματος παροχής στεγαστικής συνδρομής και σε ζεύγη των ανασφάλιστων.

Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση (στεγαστικό επίδομα) δεν καταβάλλεται στους δικαιούχους αλλά απευθείας στους εκμισθωτές/υπεκμισθωτές που συνάπτουν συμφωνίες μίσθωσης/υπεκμίσθωσης με τους δικαιούχους στεγαστικής συνδρομής.

4. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η οικονομική ενίσχυση (στεγαστικό επίδομα) που χορηγείται σύμφωνα με τις ανωτέρω Αποφάσεις δεν εμπίπτει σε καμία από τις προβλεπόμενες κατηγορίες εισοδήματος, καθόσον αυτή χορηγείται για την κάλυψη δαπανών στέγασης των δικαιούχων και η οποία καταβάλλεται απευθείας στους εκμισθωτές/υπεκμισθωτές που μισθώνουν/υπεκμισθώνουν τα ακίνητα τους σε αυτούς. Συνεπώς, η εν λόγω οικονομική ενίσχυση (στεγαστικό επίδομα) δεν αποτελεί εισόδημα για τους δικαιούχους, δεν αναγράφεται σε κανέναν κωδικό στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος και δεν αποστέλλεται κατά την υποβολή, από τους υπόχρεους, των σχετικών ηλεκτρονικών αρχείων βεβαιώσεων.



Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε.
Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Όροι και προϋποθέσεις για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων ναυπήγησης

«Όροι και προϋποθέσεις για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων ναυπήγησης και επισκευής πλοίων που αναγνωρίζονται ως Ελεύθερα Τελωνειακά Συγκροτήματα και διαδικασία απαλλαγής από Φ.Π.Α. για τις πρώτες και βοηθητικές ύλες που παραλαμβάνουν οι επιχειρήσεις στα πλαίσια εκτέλεσης των εργασιών τους»
Σχετ: Η αρ.πρωτ. ΠΟΛ.1118/27.07.2017 (ΑΔΑ: 6ΗΡΞ46ΜΠ3Ζ-9ΚΘ) εγκύκλιος διαταγή

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής με την οποία κοινοποιήθηκε προς ενημέρωση και εφαρμογή η αρ.πρωτ. ΠΟΛ.1101/04.07.2017 Απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. (ΦΕΚ 2540/Β) (ΑΔΑ: 6Ω3Ζ46ΜΠ3Ζ-0ΡΕ) και με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη σύσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων ναυπήγησης και επισκευής πλοίων που αναγνωρίζονται ως Ελεύθερα Τελωνειακά Συγκροτήματα(Ε.Τ.Σ.) καθώς και η διαδικασία παραλαβής πρώτων και βοηθητικών υλών με απαλλαγή από τον αναλογούντα Φ.Π.Α. στα πλαίσια εκτέλεσης των εργασιών τους και για τα οποία η οριστική απαλλαγή ή καταβολή αυτού κρίνεται με την ολοκλήρωση του έργου, παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες εφαρμογής:

Ως προς το `Αρθρο 1

Με τις διατάξεις του `Αρθρου 1 καθορίζεται το πεδίο εφαρμογής και δίδονται οι ορισμοί (Έργο, Πλοίο, Επιχειρήσεις ναυπήγησης και επισκευής πλοίων κ.λ.π.), για την εφαρμογή της αριθμ. ΠΟΛ.1101/04.07.2017 Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε.. Ειδικότερα, ως προς την παράγραφο 3β) αναφορικά με τις Ναυπηγοεπισκευαστικές Επιχειρήσεις οι οποίες κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του Ν. 3551/2007 (ΦΕΚ 76/Α) «Μητρώο επιχειρήσεων ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων» εγγράφονται προαιρετικά στο Ειδικό Μητρώο επισημαίνεται ότι, απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή τους στις διατάξεις της ως άνω Απόφασης, την αναγνώρισή τους δηλαδή ως Ε.Τ.Σ. είναι η εγγραφή τους στο εν λόγω Μητρώο. Οι Ναυπηγοεπισκευαστικές Επιχειρήσεις της παραγράφου 3γ) υπάγονται στις διατάξεις της εν λόγω Απόφασης, χωρίς να απαιτείται η εγγραφή τους στο Ειδικό Μητρώο καθόσον δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 3551/2007, απαιτείται όμως `Αδεια Εγκατάστασης και Λειτουργίας της Επιχείρησης εν ισχύ από τις αρμόδιες Δ/νσεις Ανάπτυξης των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων (σχετικό και το `Αρθρο 2 παρ.2). Εξυπακούεται ότι, στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν μόνο οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη χώρα μας.

Ως προς το `Αρθρο 2

Με τις διατάξεις του `Αρθρου 2 καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση `Αδειας Λειτουργίας Επιχείρησης ως Ε.Τ.Σ. Ειδικότερα προβλέπεται η κατάθεση σχετικής Αίτησης και των συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών (τίτλος κυριότητας, τοπογραφικό διάγραμμα της εδαφικής έκτασης κ.λ.π.). Επισημαίνεται ότι, Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας και Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας υποβάλλεται από όλες τις επιχειρήσεις ναυπήγησης και επισκευής πλοίων προκειμένου να αναγνωρισθούν ως Ε.Τ.Σ.

Ως προς το `Αρθρο 3

Με τις διατάξεις του `Αρθρου 3 καθορίζεται η διαδικασία εισόδου των αγαθών στο Ε.Τ.Σ. καθώς και η χρησιμοποίηση αυτών.

Ειδικότερα, για την είσοδο (παράδοση ή εισαγωγή) των αγαθών στο Ε.Τ.Σ. απαιτείται η υποβολή στο Τελωνείο Ελέγχου Αίτησης-Δήλωσης με συνημμένο σχετικό Πίνακα στον οποίο αναγράφονται τα αγαθά που θα χρησιμοποιηθούν εντός του Ε.Τ.Σ. ως πρώτες και βοηθητικές ύλες για την εκτέλεση των εργασιών στο πλοίο. Στην Αίτηση-Δήλωση αναγράφονται επιπλέον, ο προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης του έργου καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου της ειδικής άδειας, η οποία είναι μια για κάθε περίπτωση εργασίας ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής, συντήρησης και χορηγείται από την αρμόδια Λιμενική Αρχή κατ΄ εφαρμογή της αριθμ. 8312.23Β/12/09/09 (ΦΕΚ 1132/Β) Κ.Υ.Α. Απόφασης Υπουργών Ανάπτυξης-Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής «Όροι, προϋποθέσεις και απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση των αδειών εκτέλεσης εργασιών ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής, συντήρησης πλοίων». Το Τελωνείο Ελέγχου εγκρίνει την αγορά αγαθών προκειμένου αυτά να παραδοθούν από τον προμηθευτή ή να εισαχθούν από την επιχείρηση χωρίς Φ.Π.Α. Ευνόητο είναι ότι, η εν λόγω διαδικασία απαλλαγής από Φ.Π.Α. αφορά τις παραδόσεις (πωλήσεις) αγαθών προς την επιχείρηση που έχει αναγνωρισθεί ως Ε.Τ.Σ. (με την έκδοση τιμολογίου πώλησης προς αυτή) ή την εισαγωγή αγαθών από την ίδια την επιχείρηση.

Στην περίπτωση εισαγωγής αγαθών, στη Διασάφηση Εισαγωγής, στη Θέση 44 ,στο Πεδίο «Κωδικός Ατέλειας» της Καρτέλας «Είδη» συμπληρώνεται ο αντίστοιχος Κωδικός Ατελείας Χ34 «Απαλλαγή από Φ.Π.Α. αγαθών που εισάγονται από επιχειρήσεις που έχουν αναγνωριστεί ως Ε.Τ.Σ. ( άρθρο 25 N.2859/2000 - ΠΟΛ.1101/4-7-2017 Απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε.).

Εξυπακούεται ότι, οι διατάξεις του Εθνικού ή Ενωσιακού Δικαίου ( όπως διατάξεις Ειδικού Καθεστώτος Ειδικού Προορισμού) εφαρμόζονται ανεξάρτητα από τις διατάξεις εφαρμογής της παρούσας.

Όσον αφορά τη χρησιμοποίηση των αγαθών προβλέπεται Δελτίο Χρησιμοποίησης Αγαθών, στο οποίο αναγράφονται οι ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν. Το Δελτίο Χρησιμοποίησης Αγαθών συντάσσεται πριν την χρησιμοποίηση αυτών ώστε σε κάθε έλεγχο στις αποθήκες των εγκαταστάσεων της επιχείρησης να απεικονίζεται η πραγματική κατάσταση των αποθεμάτων. Στη συνέχεια εντός της ημέρας συσχετίζονται οι ποσότητες των χρησιμοποιηθέντων αγαθών με τις ποσότητες της αντίστοιχης Αίτησης -Δήλωσης με την οποία εισήχθησαν στο Ε.Τ.Σ. Η συσχέτιση αυτή πραγματοποιείται με την καταχώρηση του Δελτίου Χρησιμοποίησης Αγαθών στο Ειδικό Βιβλίο Έργου.

Εφιστάται η προσοχή στην αυθημερόν καταχώρηση του Δελτίου Χρησιμοποίησης Αγαθών στο Ειδικό Βιβλίο Έργου του άρθρου 7 της εν λόγω Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε.

Ως προς το `Αρθρο 4

I . Με τις διατάξεις του `Αρθρου 4 καθορίζεται η διαδικασία εξόδου από το Ε.Τ.Σ. καθώς και η υποβολή των κατά περίπτωση τελωνειακών παραστατικών. Ειδικότερα, η έξοδος από το Ε.Τ.Σ. διενεργείται μετά την ολοκλήρωση του έργου, είτε Ναυπήγησης (Κεφ. Α) είτε Επισκευής/ Μετατροπής/ Συντήρησης (Κεφ. Β) για την οποία υποβάλλεται Δήλωση Ολοκλήρωσης Έργου στο Τελωνείο Ελέγχου στην οποία δηλώνεται η ημερομηνία ολοκλήρωσης έργου και αναγράφεται η ημερομηνία εξόδου/απόπλου του πλοίου από τους χώρους του Ε.Τ.Σ. Η εν λόγω Δήλωση λαμβάνει σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου. Το Τελωνείο οφείλει να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την πορεία εκτέλεσης των εργασιών σύμφωνα με τον προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης του έργου που έχει δηλωθεί επί της Αίτησης -Δήλωσης από την επιχείρηση.

A . Ναυπήγηση πλοίου. Με την ολοκλήρωση των εργασιών ναυπήγησης λαμβάνεται προορισμός (εξαγωγή, αποστολή σε άλλο Κ-Μ της Ε.Ε., θέση σε ανάλωση) και υποβάλλεται προς το Τελωνείο Ελέγχου το προβλεπόμενο κατά περίπτωση τελωνειακό παραστατικό.

• Ειδικότερα στην περίπτωση εξαγωγής υποβάλλεται κατά τον προβλεπόμενο χρόνο και σύμφωνα με τις ισχύουσες περί εξαγωγής διατάξεις, ΕΔΕ Εξαγωγής. Για τα αγαθά που εισήχθησαν στο Ε.Τ.Σ. για την εκτέλεση των εργασιών του πλοίου και τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά, καταβάλλεται ο αναλογών σε αυτά Φ.Π.Α. με την υποβολή Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και Λοιπών Φορολογιών (Δ.Ε.Φ.Κ.).

Το αργότερο έως το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την ημερομηνία της Δήλωσης Ολοκλήρωσης Έργου, υποβάλλεται στο Τελωνείο Ελέγχου ο Εκκαθαριστικός Λογαριασμός του άρθρου 5 της κοινοποιούμενης Απόφασης, η Δήλωση Ολοκλήρωσης Έργου και η Δ.Ε.Φ.Κ. για την καταβολή του Φ.Π.Α. των αγαθών που δεν χρησιμοποιήθηκαν και συνεπώς τίθενται σε ανάλωση.

• Στις περιπτώσεις αποστολής σε άλλο Κ-Μ της Ε.Ε καθώς και θέσης σε ανάλωση υποβάλλεται στο Τελωνείο Ελέγχου Δ.Ε.Φ.Κ., το αργότερο έως το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την ημερομηνία της Δήλωσης Ολοκλήρωσης Έργου. Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου λαμβάνεται η δηλωθείσα στη Θέση 6 της Δήλωσης Ολοκλήρωσης Έργου του Παραρτήματος VI της Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. Στη Δ.Ε.Φ.Κ. επισυνάπτονται η Δήλωση Ολοκλήρωσης Έργου, ο Εκκαθαριστικός Λογαριασμός καθώς και το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν.4308/2014 φορολογικό στοιχείο.

• Με τη Δ.Ε.Φ.Κ. χορηγείται η κατά περίπτωση προβλεπόμενη απαλλαγή από Φ.Π.Α. κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 28 του Ν.2859/2000 στην περίπτωση αποστολής σε άλλο Κ-Μ, ενώ στην περίπτωση θέσης σε ανάλωση χορηγείται απαλλαγή κατ΄εφαρμογή του άρθρου 27 του ιδίου νόμου εφόσον για το πλοίο πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις (π.χ. επαγγελματικός χαρακτήρας, δραστηριοποίηση στην ανοικτή θάλασσα κ.λ.π.). Για την απόδειξη του επαγγελματικού χαρακτήρα του πλοίου και τη χορήγηση της απαλλαγής προσκομίζονται στο Τελωνείο Ελέγχου τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις δικαιολογητικά έγγραφα, όπως π.χ. επαγγελματική άδεια σε ισχύ.

• Ο Φ.Π.Α. υπολογίζεται επί της φορολογητέας αξίας με βάση το άρθρο 19 παρ.1 του Ν.2859/2000 , δηλαδή με βάση το τιμολόγιο πώλησης που εκδίδεται για τη συναλλαγή αυτή.

• Με την ίδια Δ.Ε.Φ.Κ. καταβάλλεται και ο Φ.Π.Α. που αναλογεί στα αγαθά που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση των εργασιών ναυπήγησης του πλοίου. Η φορολογητέα αξία αυτών διαμορφώνεται με βάση την αξία των τιμολογίων που έχουν εκδοθεί από τους προμηθευτές των αγαθών αυτών.

Για την συμπλήρωση της Δ.Ε.Φ.Κ., εκτός των οδηγιών που έχουν παρασχεθεί με τις σχετικές εγκυκλίους διαταγές, εφαρμόζονται και τα ειδικότερα αναφερόμενα στον Πίνακα του συνημμένου Παραρτήματος.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι, το Τελωνείο Ελέγχου οφείλει να διαπιστώνει την ολοκλήρωση της εξαγωγής ή της ενδοκοινοτικής παράδοσης (αποστολή σε άλλο Κ-Μ της Ε.Ε.) του πλοίου, σύμφωνα με τις ειδικότερες περί εξαγωγής ή ενδοκοινοτικής παράδοσης διατάξεις, καθόσον για την πραγματοποίηση αυτών απαιτείται η φυσική διακίνηση του πλοίου (σχετ. Θέση 4 Ημερομηνία εξόδου/απόπλου της Δήλωσης Ολοκλήρωσης Έργου του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ VI της Απόφασης).

Β. Επισκευή / Μετατροπή / Συντήρηση πλοίου. Με την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής/μετατροπής/συντήρησης, υποβάλλεται Δ.Ε.Φ.Κ. στο Τελωνείο Ελέγχου το αργότεροέως το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την ημερομηνία της Δήλωσης Ολοκλήρωσης Έργου. Στη Δ.Ε.Φ.Κ. επισυνάπτονται η Δήλωση Ολοκλήρωσης Έργου, ο Εκκαθαριστικός Λογαριασμός καθώς και το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του N.4308/2014 φορολογικό στοιχείο. Με τη Δ.Ε.Φ.Κ. χορηγείται η κατά περίπτωση προβλεπόμενη απαλλαγή από Φ.Π.Α. κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 27 του Ν. 2859/2000 , εφόσον για το πλοίο πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις (π.χ. επαγγελματικός χαρακτήρας, δραστηριοποίηση στην ανοικτή θάλασσα κ.λ.π.). Η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του Φ.Π.Α. των αγαθών διαμορφώνεται με βάση την αξία των τιμολογίων που έχουν εκδοθεί από τους προμηθευτές των αγαθών αυτών.

Για την συμπλήρωση της Δ.Ε.Φ.Κ., εκτός των οδηγιών που έχουν παρασχεθεί με τις σχετικές εγκυκλίους διαταγές, εφαρμόζονται και τα ειδικότερα αναφερόμενα στον Πίνακα του συνημμένου Παραρτήματος.

II . Όπως διαφαίνεται από τα ανωτέρω με την εν λόγω διαδικασία παραλαμβάνονται αγαθά που χρησιμοποιούνται για ναυπήγηση ή επισκευή/μετατροπή/συντήρηση πλοίων ανεξάρτητα εάν αυτά απαλλάσσονται από τον προβλεπόμενο Φ.Π.Α. Η χορήγηση ή μη της απαλλαγής από το Φ.Π.Α. για τις μεν περιπτώσεις εξαγωγής / αποστολής σε άλλο Κ-Μ εξαρτάται από τον προορισμό του πλοίου ( άρθρα 24 και 28 Ν.2859/2000 ) ενώ για τις περιπτώσεις θέσης σε ανάλωση και επισκευής/μετατροπής/συντήρησης εξαρτάται από τον επαγγελματικό χαρακτήρα του πλοίου και τις λοιπές προϋποθέσεις που θέτουν οι σχετικές απαλλακτικές διατάξεις ( άρθρο 27 Ν.2859/2000 ). Για παράδειγμα, με την εν λόγω απαλλακτική διαδικασία μπορεί να κατασκευασθεί ιδιωτικό σκάφος αναψυχής για το οποίο μετά την ολοκλήρωσή του καταβάλλεται ο Φ.Π.Α. εφόσον τίθεται σε ανάλωση στο εσωτερικό της χώρας ή απαλλάσσεται εφόσον αποτελεί αντικείμενο εξαγωγής ή ενδοκοινοτικής παράδοσης.

ΙΙΙ. Τα αγαθά που έχουν εισαχθεί στο Ε.Τ.Σ. με τις Αιτήσεις -Δηλώσεις και δεν χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση εργασιών του συγκεκριμένου έργου επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση εργασιών άλλου έργου μόνο εφόσον για τα αγαθά αυτά υποβάλλεται Δ.Ε.Φ.Κ. και καταβάλλεται ο αναλογών Φ.Π.Α. κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα.

Ως προς το `Αρθρο 5

Με τις διατάξεις του `Αρθρου 5, προβλέπεται η σύνταξη από την επιχείρηση Εκκαθαριστικού Λογαριασμού ανά έργο στον οποίο συσχετίζονται οι Αιτήσεις-Δηλώσεις με τα τιμολόγια αγοράς των αγαθών από το εσωτερικό της χώρας και τις Διασαφήσεις Εισαγωγής με τις αντίστοιχες αναλώσεις των αγαθών με βάση τα Δελτία Χρησιμοποίησης Αγαθών/Πιστωτικά Τιμολόγια και καταχωρούνται όλα τα απαραίτητα στοιχεία (όπως στοιχεία επιχείρησης, αριθμοί Δελτίων Χρησιμοποίησης κ.λ.π.). Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι, στη στήλη "Δελτίο Χρησιμοποίησης Αγαθών" συμπληρώνονται συνοπτικά οι αριθμοί των Δελτίων που αντιστοιχούν στην Αίτηση-Δήλωση και όχι αναλυτικά όπως αντίστοιχα προβλέπεται στο Ειδικό Βιβλίο Έργου. Ο Εκκαθαριστικός Λογαριασμός συμπληρώνεται κατά περίπτωση ανάλογα με το Έργο που έχει αναλάβει η επιχείρηση είτε ναυπήγησης είτε επισκευής/μετατροπής/συντήρησης πλοίου.

Για παράδειγμα:

• στην περίπτωση ναυπήγησης πλοίου με προορισμό την Εξαγωγή σε τρίτη χώρα συμπληρώνεται το MRN Εξαγωγής, το τιμολόγιο προς τον αντισυμβαλλόμενο /πλοιοκτήτη, η συνολική φορολογητέα αξία προς απαλλαγή Φ.Π.Α. με την αξία του πλοίου καθώς και η συνολική φορολογητέα αξία προς καταβολή Φ.Π.Α. για τα αγαθά που δεν χρησιμοποιήθηκαν, όπως σχηματικά παρατίθεται ως κατωτέρω:

MRN ΕΔΕ Εξαγωγής
X

Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων
Στατιστική Δήλωση (INTRASTAT)
TRANZIT LOG
Τιμολόγιο προς αντισυμβαλλόμενο/πλοιοκτήτη
Χ

Συνολική φορολογητέα αξία προς καταβολή Φ.Π.Α.
X

Συνολική φορολογητέα αξία προς απαλλαγή Φ.Π.Α.
X

• στην περίπτωση επισκευής/μετατροπής/συντήρησης πλοίου συμπληρώνεται το τιμολόγιο προς τον αντισυμβαλλόμενο /πλοιοκτήτη, η συνολική φορολογητέα αξία των προς απαλλαγή Φ.Π.Α. αγαθών καθώς και η συνολική φορολογητέα αξία των προς καταβολή Φ.Π.Α. αγαθών (αγαθά που δεν χρησιμοποιήθηκαν/ αγαθά που χρησιμοποιήθηκαν σε μη δικαιούχο απαλλαγής πλοίο), όπως σχηματικά παρατίθεται ως κατωτέρω:

MRN ΕΔΕ Εξαγωγής
Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων
Στατιστική Δήλωση (INTRASTAT)
TRANZIT LOG
Τιμολόγιο προς αντισυμβαλλόμενο/πλοιοκτήτη
Χ


Συνολική φορολογητέα αξία προς καταβολή Φ.Π.Α.
X

Συνολική φορολογητέα αξία προς απαλλαγή Φ.Π.Α.
X

Ως προς το `Αρθρο 6

Με τις διατάξεις του `Αρθρου 6, προβλέπεται η απαλλαγή από το Φ.Π.Α. των υπηρεσιών που είναι σχετικές με τις παραδόσεις αγαθών που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από την επιχείρηση που λειτουργεί ως Ε.Τ.Σ. και των υπηρεσιών που παρέχονται σε αγαθά που βρίσκονται στο Ε.Τ.Σ. και χορηγείται με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 4 της αριθμ. πρωτ. Π.8272/4880/18-12-1987 Α.Υ.Ο.(ΦΕΚ 299/Β), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την αριθμ. Δ.409/165 ΠΟΛ 1115/29-3-1996 Α.Υ.Ο.(ΦΕΚ 301/Β).

Ως προς το `Αρθρο 7

Με τις διατάξεις του `Αρθρου 7, προβλέπονται τα βιβλία που τηρεί η επιχείρηση για την παρακολούθηση του έργου και καθορίζονται οι υποχρεώσεις αυτής.

Ειδικότερα, η επιχείρηση τηρεί λογιστική αποθήκης σε Ειδικό Βιβλίο Έργου σύμφωνα με το Υπόδειγμα του Παραρτήματος VIII της Απόφασης, στο οποίο καταχωρούνται τα παραστατικά εισόδου αγαθών στο Ε.Τ.Σ. και τα στοιχεία αυτών, τα παραστατικά ανάλωσης/χρησιμοποίησης καθώς και τα παραστατικά εξόδου αυτών από το Ε.Τ.Σ.

Το Ειδικό Βιβλίο έργου τηρείται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Η μηναία κίνηση αποθηκεύεται σε μορφή pdf σε ψηφιακό δίσκο (CD) με αρίθμηση και θεώρηση του Τελωνείου Ελέγχου, εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από το τέλος του μήνα.

Στο Ειδικό Βιβλίο Έργου καταχωρείται αναλυτικά ανά Αίτηση-Δήλωση/Τιμολόγιο/ΕΔΕ Εισαγωγής κάθε αγαθό (κωδικός είδους, περιγραφή, μονάδα μέτρησης, ποσότητα, αξία), η ποσότητα του οποίου πιστώνεται με την ποσότητα που χρησιμοποιείται ή εξάγεται από το Ε.Τ.Σ. με κάθε Δελτίο Χρησιμοποίησης Αγαθών/Δελτίο Αποστολής/ Πιστωτικό Τιμολόγιο, ώστε ανά πάσα χρονική στιγμή να απεικονίζεται το υπόλοιπο της αποθήκης. Εξυπακούεται ότι, τα στοιχεία όπως π.χ. MRN Εξαγωγής, Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας συμπληρώνονται κατά περίπτωση.

Επιπλέον, από τα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης και από τα τηρούμενα παραστατικά στοιχεία πρέπει να προκύπτει αναλυτικά η φορολογητέα αξία των αγαθών που προέρχεται από εισαγωγές και εκείνη που προέρχεται από αγορές από το εσωτερικό της χώρας και αναγράφεται αθροιστικά στον Εκκαθαριστικό Λογαριασμό είτε ως «Συνολική Φορολογητέα αξία προς καταβολή Φ.Π.Α.» είτε «Συνολική Φορολογητέα αξία προς απαλλαγή Φ.Π.Α.».

Επισημαίνεται ότι, η επιχείρηση τηρεί στο αρχείο της ανά έργο τα δικαιολογητικά που καταχωρεί στα λογιστικά της βιβλία με βάση τα οποία συντάσσει τον Εκκαθαριστικό Λογαριασμό, για την καταβολή ή την απαλλαγή από Φ.Π.Α.

Η επιχείρηση σε περίπτωση τροποποίησης των στοιχείων βάσει των οποίων εκδόθηκε η `Αδεια Λειτουργίας της ως Ε.Τ.Σ. υποχρεούται να ενημερώσει το Τελωνείο Ελέγχου και να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση νέας τροποποιημένης άδειας.

Ως προς το `Αρθρο 8

Με τις διατάξεις του `Αρθρου 8, καθορίζεται ο τρόπος παρακολούθησης, η εποπτεία και ο έλεγχος των επιχειρήσεων που λειτουργούν ως Ε.Τ.Σ. και προβλέπονται οι σχετικές κυρώσεις σε περίπτωση μη ορθής εφαρμογής των διατάξεων της εν λόγω Απόφασης.

Ειδικότερα η παρακολούθηση, η εποπτεία και ο έλεγχος διενεργείται από το Τελωνείο Ελέγχου, το οποίο τηρεί σε Ειδικό Φάκελο για κάθε επιχείρηση και έργο αυτής ξεχωριστά τις Αιτήσεις-Δηλώσεις, τις Δηλώσεις Ολοκλήρωσης Έργου καθώς και τα σχετικά παραστατικά. Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε το Τελωνείο Ελέγχου οφείλει να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την πορεία εκτέλεσης των εργασιών σύμφωνα με τον προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης του έργου που έχει δηλωθεί επί της Αίτησης-Δήλωσης από την επιχείρηση.

Οι έλεγχοι που διενεργούνται στο Ε.Τ.Σ. είναι τακτικοί, έκτακτοι και εκ των υστέρων έλεγχοι και τα αποτελέσματα αυτών θα πρέπει να συσχετίζονται με τα στοιχεία του Ειδικού Φακέλου που τηρείται από το Τελωνείο Ελέγχου.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα η σοβαρότητα και η σημαντικότητα των ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου καθόσον η απαλλαγή από Φ.Π.Α. παρέχεται αρχικά και οριστικοποιείται με την ολοκλήρωση του έργου.

Ως προς το άρθρο 9

Με τις διατάξεις του `Αρθρου 9, προβλέπονται οι περιπτώσεις στις οποίες ανακαλείται η `Αδεια Λειτουργίας της Επιχείρησης ως Ε.Τ.Σ. και επισημαίνεται ότι στην περίπτωση ανάκλησης βεβαιώνεται και εισπράττεται ο Φ.Π.Α. που οφείλεται εκείνη τη χρονική στιγμή.

Ως προς το άρθρο 10

Οι διατάξεις του άρθρου 10, αφορούν τις περιπτώσεις επισκευής/μετατροπής/συντήρησης σε Ε.Τ.Σ. πλοίου που βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής και κατ΄ εφαρμογή τουάρθρου 25 του Ν.2859/2000 χορηγείται απαλλαγή από το Φ.Π.Α. για την εκτέλεση εργασιών σε αυτά. Συγκεκριμένα και στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζεται η διαδικασία των άρθρων 3 έως και 9 της Απόφασης. Με την υποβολή της Δ.Ε.Φ.Κ. για την χορηγούμενη απαλλαγή από Φ.Π.Α. προσκομίζεται απαραίτητα αντίγραφο του Δελτίου Κίνησης (TRANZIT LOG), o αριθμός του οποίου αναγράφεται στον Εκκαθαριστικό Λογαριασμό και στο Ειδικό Βιβλίο Έργου. Εφιστάται ιδιαιτέρως η προσοχή στο Τελωνείο Ελέγχου να εξετάζει την ισχύ και εγκυρότητα του Δελτίου Κίνησης.

Ως προς το άρθρο 11

Με τις διατάξεις του `Αρθρου 11, καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 37 έως και 43 της αριθμ. πρωτ. Τ.1400/10/0020.03.2000 (ΦΕΚ 418/Β) Α.Υ.Ο. που αφορούν τις κατασκευές πλοίων (καθορισμός Επιτροπής, σχετική έκθεση γνωμοδότησης, προσωρινό Βιβλίο Ατελειών, επιμέτρηση και οριστικοποίηση της ατέλειας). Επισημαίνεται ωστόσο ότι, η διαδικασία που ορίζεται από την εν λόγω Α.Υ.Ο. και αφορά τις Επισκευές Πλοίων (`Αδεια επισκευής πλοίου - Δελτίο Αποστολής -Εξόφληση `Αδειας), εξακολουθεί να ισχύει αυστηρά και μόνο στις περιπτώσεις αντικειμένων που παραλαμβάνονται από το πλοίο για επισκευή και επαναφέρονται σε αυτό επισκευασμένα. Εφαρμογή της εν λόγω διαδικασίας για την προμήθεια αγαθών από το εσωτερικό της χώρας με απαλλαγή από Φ.Π.Α., δεν επιτρέπεται.

Ως προς το άρθρο 12

Με τις διατάξεις του `Αρθρου 12 ορίζεται ότι έναρξη ισχύος της αριθμ. πρωτ.ΠΟΛ.1101/04.07.2017 Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., είναι η 01.10.2017.



Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Οδηγίες χορήγησης βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας.


Σε συνέχεια της με αριθμό πρωτ. Φ80000/οικ.61691/2216/30-12-2016 εγκυκλίου σχετικά με τη χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας, και εν όψει της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας της ενιαίας ενημερότητας από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Ανάλογα με την ιδιότητα (εργοδότη ή ασφαλισμένου) του αιτούντος βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας ισχύουν τα κάτωθι:

Α. Σε περίπτωση φυσικών ή νομικών προσώπων, που αιτούνται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας ως εργοδότες, θα ακολουθείται η μέχρι σήμερα ισχύουσα διαδικασία. Ως εκ τούτου, οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις εξακολουθούν να χορηγούνται είτε ηλεκτρονικά είτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες μισθωτών του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τη νομοθεσία που τις διέπει και τις οδηγίες που έχουν ήδη εκδοθεί.

Β. Σε περίπτωση φυσικών προσώπων, τα οποία αιτούνται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας για την ιδιότητά τους ως μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, χορηγείται η σχετική βεβαίωση, εξάμηνης διάρκειας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες μη μισθωτών του ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα που προηγείται της χορήγησης της βεβαίωσης. Διευκρινίζεται ότι ειδικά για το διάστημα από 1-1-2017 και μέχρι την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών βάσει των εισοδημάτων του 2016, ο ασφαλισμένος θεωρείται ενήμερος εφόσον έχει καταβάλει, κατ΄ ελάχιστον, το ποσό που αντιστοιχεί στην κατά περίπτωση κατώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους μήνες που προηγούνται της χορήγησης της βεβαίωσης. Στην περίπτωση αυτή, η χορηγούμενη βεβαίωση δεν θα ισχύει για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος, για την οποία απαιτείται η καταβολή του πλήρους ποσού, όπως αυτό έχει υπολογιστεί στα οικεία ειδοποιητήρια.

Είναι ευνόητο ότι μετά την οριστικοποίηση της ετήσιας ασφαλιστικής οφειλής βάσει των εισοδημάτων του 2016, και εφόσον προκύπτει υποχρέωση καταβολής εισφορών, για την χορήγηση της σχετικής ενημερότητας απαιτείται η καταβολή του πλήρους ποσού της μηνιαίας δόσης.

Γ. Τέλος, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που κατά το έτος 2017 απασχολούνται παράλληλα και ως μισθωτοί, θα λαμβάνουν βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας για την μη μισθωτή τους δραστηριότητα, εφόσον δεν βαρύνονται με οφειλές προηγούμενων ετών, χωρίς τον έλεγχο των επιπρόσθετων προϋποθέσεων της παρ. Β, δεδομένου ότι καταβάλουν ήδη την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά από την μισθωτή απασχόληση. Προκειμένου δε να είναι ο δυνατός ο έλεγχος διατήρησης της μισθωτής απασχόλησης και επομένως της κατ΄ ελάχιστον καταβολής της κατώτατης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, η χορηγούμενη στα πρόσωπα αυτά βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας θα είναι μηνιαίας διάρκειας.

Παρακαλούνται οι υπηρεσίες των εντασσόμενων στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέων για την εφαρμογή των ανωτέρω και την συνέχιση της διαδικασίας έκδοσης Βεβαίωσης Ασφαλιστικής Ενημερότητας σύμφωνα με τα ανωτέρω. Κατά τα λοιπά αναφερόμαστε στην ως άνω αναφερόμενη εγκύκλιο μας.

Δ. Ρυθμίσεις

Είναι ευνόητο ότι στις περιπτώσεις που ο αιτών βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας έχει υπαχθεί και σε ρύθμιση οφειλών, η βεβαίωση θα χορηγείται μόνο εφόσον τηρείται η οικεία ρύθμιση.

Ως εκ τούτου, ανεξαρτήτως αν ο αιτών τη βεβαίωση έχει υπαχθεί σε ρύθμιση ως εργοδότης ή ως μη μισθωτός ασφαλισμένος, θα λαμβάνει ασφαλιστική ενημερότητα μηνιαίας διάρκειας, προκειμένου να διασφαλίζεται τήρηση της οικείας ρύθμισης.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Α. Πετρόπουλος


Ασφάλιση απασχολούμενων σε ΙΕΚ, ΚΕΚ..


Ασφάλιση απασχολούμενων σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και Κολλέγια κλπ. του άρθρου 31 Ν.4186/2013, όπως ισχύει.

ΣΧΕΤ: Οι 61/2013, 6/2014, και 42/2015 εγκ. τ. ΙΚΑ -ΕΤΑΜ και 27/2017, εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.

Με τις διατάξεις του άρθρου 36 του Ν. 4387/2016 διαμορφώθηκε νέο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) σε περίπτωση πολλαπλής απασχόλησης.

Στο πεδίο εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων, εμπίπτουν και οι απασχολούμενοι ως εκπαιδευτές σε ΙΕΚ,ΚΕΚ κ.λ.π. για τους οποίους ίσχυαν οι διατάξεις του άρθρου 31 του Ν.4186/2013 , οι οποίοι παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως συγκύριο επάγγελμα ή υπάγονται ήδη λόγω ιδιότητας στην κύρια ασφάλιση άλλου φορέα.

Με το προΐσχύον καθεστώς τα ανωτέρω πρόσωπα για την απασχόλησή τους αυτή εξαιρούνταν από την" ασφάλιση του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και κατέβαλαν από 17/09/2013 εισφορά 10% επί των μικτών αποδοχών τους υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

ΙΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο και με έναρξη εφαρμογής του νέου ακαδημαϊκού έτους, ήτοι από 01/09/2017 και εφεξής, για τους απασχολούμενους, που παρέχουν τις εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες στους φορείς αυτούς, ως μισθωτοί εκπαιδευτικοί και για τους οποίους κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το προϊσχύον καθεστώς στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καταβάλλουν πλέον τις ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του άρθρου 38 του Ν.4387/2016 (ασφάλιση μισθωτών).

Η ασφάλιση που έχει χωρίσει μέχρι 31/8/17 για την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα προϊσχύοντα, είναι ισχυρή.

Η πρόβλεψη του άρθρου 31 Ν.4186/13 , περί εξαίρεσης από την ασφάλιση και την καταβολή εισφορών υπέρ ΑΚΑΓΕ επί των μικτών αποδοχών των ως άνω εκπαιδευτικών, η οποία βαρύνει τον υπόχρεο εργοδότη και τον απασχολούμενο, παύει να ισχύει από 1/9/2017.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

• Συμβάσεις που θα συναφθούν μετά την 01/09/2017 μεταξύ των εκπαιδευτών και των φορέων θα πρέπει να απεικονίζουν την ορθή εργασιακή σχέση απασχόλησης, έτσι ώστε να προκύπτει ορθή ασφαλιστική τακτοποίηση.

• Κατ"" αντιστοιχία συμβάσεις που έχουν συναφθεί πριν την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να τροποποιηθούν ανάλογα, ώστε από 01/09/2017, να προβλέπουν την καταβολή των ορθών, κατά των ανωτέρω ασφαλιστικών εισφορών.

• Το καθεστώς ασφάλισης του λοιπού προσωπικού, δεν θίγεται από τις ανωτέρω οδηγίες.

• Οι απασχολούμενοι ως μισθωτοί (εξαρτημένη εργασία) δηλώνονται στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» της Επιθεώρησης Εργασίας

Του παρόντος να λάβει γνώση το προσωπικό των υπηρεσιών με ευθύνη των Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ
ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΑΠΑΚΗΣ








«Στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας..

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Α.μεΑ.

Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 28 του Ν. 4488/2017 (ΦΕΚ 137, Α΄, 13-09-2017).

Σχετ.: Η αρ. πρωτ. Δ24α/Φ32/Γ.Π.οικ.7921/178 εγκύκλιος (ΑΔΑ:6ΑΦ5465Θ1Ω-ΓΘΨ)

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου της υπηρεσίας μας σας γνωρίζουμε ότι με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 4488/2017 αντικαθίσταται εκ νέου το άρθρο 66 του Ν. 4144/2013 (ΦΕΚ 88, Α΄, 18-04-2013), ως εξής:

«Στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για έξι (6) μήνες, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος, εφόσον κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν κριθεί από την υγειονομική επιτροπή με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Εάν κριθεί από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ ότι αυτοί δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή φέρουν μικρότερο ποσοστό αναπηρίας από το προγενεστέρως κριθέν, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις τυχόν χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ. Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται και για όλα τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, καθώς και για τις συντάξεις με αιτία την αναπηρία, ενώ παράλληλα παρατείνεται και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων εμπίπτουν στο παρόν άρθρο. Η ισχύς του άρθρου αυτού αρχίζει αναδρομικά από 1.7.2017».



H ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ


Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας


Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας και διαδικασία ανάθεσης καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας μέσω ΟΠΣ-ΣΕΠΕ.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

1. του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, όπως κυρώθηκε και ισχύει με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α΄ 98) και ιδίως την περίπτωση δ τουάρθρου 41 και τα άρθρα 50 και 90 ,

2. του άρθρου 27 του Ν. 4320/2015 «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών Οργάνων και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 29),

3. του π.δ. 125/2016 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ Α΄ 210),

4. του π.δ. 113/2014 «Οργανισμός του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας» (ΦΕΚ Α΄ 180),

5. της παρ. 6 του άρθρου 17 του Ν. 3899/2010 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας» (ΦΕΚ Α΄ 212), όπως αντικαταστάθηκε από το κεφάλαιο Ε του άρθρου 138 του Ν. 4052/2012 «Νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για εφαρμογή του νόμου «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας» και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 41),

6. του Ν. 3979/2011 «Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 138), ιδίως τα άρθρα 5 , 12 , 23 , 24 και 25 για την απλοποίηση των διαδικασιών, την ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών και υποβολή αιτήσεων και γνωστοποιήσεων, την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων μέσω ανάρτησης στον προσωπικό λογαριασμό των συναλλασσομένων,

7. του Ν. 3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 170), και ιδίως τα άρθρα 3 , 18 , 23 , 24και 27 , όπως ισχύουν,

8. του π.δ. 70/1990 «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων σε ναυπηγικές εργασίες» (ΦΕΚ Α΄ 31),

9. των άρθρων 8 έως 15 και 20 έως 25 του Κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων ( Ν. 3850/2010 ) που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 3850/2010 «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» (ΦΕΚ Α΄ 84), όπως ισχύει,

10. την εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρ. 119 του Ν. 4488/2017 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 137),

11. του Ν. 2690/1999 «Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας» (ΦΕΚ Α΄45),όπως ισχύει,

12. του Ν. 2472/97 «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» (ΦΕΚ Α΄ 50), όπως ισχύει,

13. του Ν. 1599/1986 «Σχέσεις κράτους - πολίτη, καθιέρωση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 75) και ιδίως τα οριζόμενα στο άρθρο 8 και στην παρ. 6 του άρθρου 22, όπως αυτή αντικαταστάθηκε από την παρ. 13 του άρθρου 2 του Ν. 2479/1997«Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, Επιτάχυνση των δικών, δικονομικές απλουστεύσεις και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 67), όπως ισχύουν,

14. της απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με αριθμ. 29502/85 «Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπ΄ αριθμ. 5072/6/25.2.2013 απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΦΕΚ Β΄ 449/25.2.2013), περί επανακαθορισμού των όρων και προϋποθέσεων ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων για θέματα αρμοδιότητας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την υπ΄ αριθμ. 28153/126/28.8.2013 απόφασή του (ΦΕΚ Β΄ 2163/30.8.2013)» (ΦΕΚ Β΄ 2390/8.9.2014),

15. της με αριθμ. πρωτ. οικ. 34331/Δ9. 8920/26.7.2016 απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Απλούστευση διαδικασιών Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Σ.ΕΠ.Ε. (ΟΠΣ-ΣΕΠΕ)» (ΦΕΚ Β΄ 2458),

16. τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΣΥΑΕ) (υπ΄ αρ. 2 πρακτικό της συνεδρίασης του ΣΥΑΕ για το έτος 2017 που έλαβε χώρα στις 4 Οκτωβρίου 2017) και

17. το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:



`Αρθρο 1 - Πεδίο εφαρμογής

Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται: α) σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να τους ανατεθούν καθήκοντα Τεχνικού Ασφάλειας σε επιχειρήσεις, κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, στο εξής Κ.Ν.Υ.Α.Ε. -που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 3850/2010 «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» (ΦΕΚ Α΄ 84), όπως ισχύει- και τις κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες κανονιστικές πράξεις, καθώς και ειδικότερες διατάξεις, β) στις Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (Ε.Ξ.Υ.Π.Π.) και στις Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (Ε.Σ.Υ.Π.Π), και γ) σε όλους τους εργοδότες που έχουν υποχρέωση να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες Τεχνικού Ασφάλειας κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 8, 9 και 10 του Κ.Ν.Υ.Α.Ε.



`Αρθρο 2 - Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας

1. Στην Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), του εφεξής καλουμένου ΟΠΣ-ΣΕΠΕ, καταχωρούνται δεδομένα φυσικών προσώπων που πληρούν τις προϋποθέσεις για να αναλάβουν καθήκοντα Τεχνικού Ασφάλειας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

2. Στην ανωτέρω ηλεκτρονική βάση της παρ. 1 του παρόντος καταχωρούνται στοιχεία ταυτοποίησης Τεχνικού Ασφάλειας, στοιχεία ειδικότητας και λοιπών προϋποθέσεων εγγραφής τους, καθώς και στοιχεία άσκησης καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας σε επιχειρήσεις, σύμφωνα με το άρ. 3 της παρούσης.

3. Η ανάθεση καθηκόντων σε Τεχνικό Ασφάλειας μέσω του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ έχει ως προϋπόθεση την εγγραφή αυτού μετά από αίτησή του στην ηλεκτρονική βάση της παρ.1 του παρόντος.



`Αρθρο 3 - Στοιχεία που περιλαμβάνει η Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας.

1. Στο ΟΠΣ-ΣΕΠΕ και συνδεδεμένα με τον μοναδικό ατομικό Αριθμό Τεχνικού Ασφάλειας (ΤΑ) εισάγονται αυτομάτως ή καταχωρούνται στοιχεία ως εξής:

α) Στοιχεία ταυτοποίησης του Τεχνικού Ασφάλειας: αα) αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ), αβ) αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), αγ) αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, αδ) επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, αε) ημερομηνία γέννησης, αστ) εθνικότητα, αζ) διεύθυνση κατοικίας, αη) στοιχεία επικοινωνίας, δηλαδή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμός τηλεφώνου.

β) Στοιχεία εκπαίδευσης και ειδικότητας του Τεχνικού Ασφάλειας: βα) επίπεδο και τίτλος σπουδών από αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ομοταγές εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής και χρόνος απόκτησης του τίτλου, όπου στην περίπτωση του ιδρύματος της αλλοδαπής απαιτείται ο τίτλος σπουδών να είναι αναγνωρισμένος σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, ββ) ειδικότητα, βγ) άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου απαιτείται, βδ) στοιχεία επιμόρφωσης, δηλαδή φορέας, διάρκεια της επιμόρφωσης και αριθμός πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης λαμβάνοντας υπόψη και τα οριζόμενα στο άρθρο 22 του Κ.Ν.Υ.Α.Ε., όπως ισχύει.

γ) Στοιχεία απασχόλησης ως Τεχνικός Ασφάλειας: γα) Στοιχεία επιχείρησης ή επιχειρήσεων στην οποία έχουν παρασχεθεί ή παρέχονται υπηρεσίες Τεχνικού Ασφάλειας, γβ) διάρκεια της απασχόλησης του Τεχνικού Ασφάλειας ανά επιχείρηση, ήτοι χρόνος έναρξης και λήξης της σύμβασης του με την επιχείρηση και αιτιολογία της τυχόν απόλυσής του γγ) κατανομή του ετήσιου χρόνου απασχόλησης του Τεχνικού Ασφάλειας ανά επιχείρηση.

2. Όλα τα στοιχεία που εισάγονται αυτόματα ή καταχωρούνται στην Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. μόνο για το σκοπό που προβλέπει η εργατική νομοθεσία και στο πλαίσιο των διατάξεων του Ν. 2472/1997 «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», όπως ισχύουν. Ομοίως, κάθε υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που ενεργεί αρμοδίως για θέματα ανάπτυξης, επέκτασης, λειτουργίας, συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης, καθώς και για την αξιοποίηση στοιχείων που καταχωρούνται στο σύστημα ΟΠΣ-ΣΕΠΕ, χειρίζεται τα στοιχεία του στο πλαίσιο των διατάξεων του Ν. 2472/1997.



`Αρθρο 4 - Διαδικασία εγγραφής στην Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ

1. Για την εγγραφή στην Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ απαιτείται η απόκτηση κωδικού πρόσβασης στο σύστημα, καθώς και η δημιουργία προσωπικού «λογαριασμού» σε αυτό.

Για την υποβολή της αρχικής αίτησης εγγραφής, η είσοδος του χρήστη ως Τεχνικός Ασφάλειας θα γίνει με χρήση των προσωπικών του κωδικών πρόσβασης στο TAXIS. Μετά από έλεγχο στοιχείων ταυτοποίησης του φυσικού προσώπου το ΟΠΣ- ΣΕΠΕ αποδίδει νέους κωδικούς πρόσβασης για την περαιτέρω είσοδο στο σύστημα.

Η διαδικασία εγγραφής στην Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ δεν ακολουθείται από τους εργοδότες που αναλαμβάνουν καθήκοντα Τεχνικού Ασφάλειας στην επιχείρησή τους.

2. Για την εγγραφή στην Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις οι οποίες δρομολογούνται αυτόματα από το σύστημα προς την αρμόδια υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. με συμπλήρωση του σχετικού εντύπου, που παρέχεται μέσω του συστήματος ΟΠΣ-ΣΕΠΕ (www.sepenet.gr) και το οποίο αναφέρει όλα τα στοιχεία της παραγράφου 1α, 1β του άρθρου 3 της παρούσας Απόφασης. Ειδικότερα, τα στοιχεία ταυτοποίησης του Τεχνικού Ασφάλειας επικαιροποιούνται με τα στοιχεία φυσικών προσώπων του πληροφοριακού συστήματος TAXIS, ενώ τα στοιχεία εκπαίδευσης και ειδικότητας του Τεχνικού Ασφάλειας επικαιροποιούνται, όπου είναι δυνατόν, με στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων των επαγγελματικών φορέων στους οποίους είναι εγγεγραμμένοι και πάντως μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ με τα εν λόγω πληροφοριακά συστήματα ή συμπληρώνονται υπευθύνως από τον αιτούντα.

3. Οι αιτήσεις που υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. με την προαναφερθείσα διαδικασία στις παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου, δεσμεύουν τους αιτούντες κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του Ν. 1599/1986 , όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 13 του άρθρου 2 του Ν. 2479/1997 και όπως ισχύει, και τις συνέπειες της παρ. 6 του άρθρου 22 του ίδιου νόμου όπως ισχύει, για: α) τα στοιχεία ταυτοποίησης του αιτούντος και β) την αλήθεια των στοιχείων που καταχωρούνται στην αίτηση και τη γνησιότητα των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών.

4. Αρμόδια υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. για την υποβολή αίτησης είναι αυτή του τόπου κατοικίας του αιτούντος Τεχνικού Ασφάλειας. Ειδικότερα όμως για τους Τεχνικούς Ασφάλειας που αιτούνται εγγραφής στην Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας για την ανάληψη καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας σε Ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, η αρμόδια υπηρεσία είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιώς - Δυτικής Αττικής - Αιγαίου.



`Αρθρο 5 - Διαχείριση αίτησης για εγγραφή στην Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας

1. Στις υποβληθείσες αιτήσεις της παρ. 2 του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης, αποδίδεται αριθμός πρωτοκόλλου από το ΟΠΣ-ΣΕΠΕ και στη συνέχεια αυτές αρχειοθετούνται στον προσωπικό λογαριασμό του χρήστη του συστήματος ΟΠΣ-ΣΕΠΕ και είναι διαθέσιμες προς αυτόν.

2. Η αρμόδια υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. ενημερώνεται μέσω του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ για την υποβληθείσα αίτηση και προβαίνει στις απαιτούμενες από το νόμο ενέργειες σύμφωνα με τους κανόνες της διοικητικής διαδικασίας του Ν. 2690/1999, όπως ισχύει, για τη διαπίστωση των νομίμων προϋποθέσεων άσκησης καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 11 και 12 του Κ.Ν.Υ.Α.Ε.

3. Ο αιτών - χρήστης του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ, θα μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας διεκπεραίωσης της αίτησής του μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στον οποίον θα καταχωρείται η αίτηση με τις ενδείξεις «Σε εκκρεμότητα - Εγκρίθηκε - Απορρίφθηκε».

4. Η επιτυχής εγγραφή στην Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ ανακοινώνεται στον αιτούντα με την χορήγηση σε αυτόν του Αριθμού Καταχώρισης Τεχνικού Ασφάλειας(ΤΑ) μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο ΟΠΣ-ΣΕΠΕ. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης η αρμόδια υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. αναρτά στον προσωπικό του λογαριασμό την αιτιολογημένη απόρριψη αυτής.



`Αρθρο 6 - Επιβεβαίωση εγγραφής στην Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας

1. Με την έγκριση της αίτησης εγγραφής του Τεχνικού Ασφάλειας στην Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ, σύμφωνα με το άρθρο 5, χορηγείται σε αυτόν μοναδικός Αριθμός Καταχώρισης Τεχνικού Ασφάλειας (ΤΑ). Η εγγραφή αυτή καθίσταται ανενεργή μετά από αίτηση διαγραφής του Τεχνικού Ασφάλειας από την αντίστοιχη ηλεκτρονική βάση ή εφόσον εκλείψουν οι προϋποθέσεις άσκησης καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση στο ΟΠΣ-ΣΕΠΕ καταχωρείται ο λόγος απενεργοποίησης ΤΑ.

2. Τα στοιχεία της ηλεκτρονικής βάσης καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας αποτελούν στοιχεία του επαγγελματικού βίου του Τεχνικού Ασφάλειας και είναι δυνατή η έκδοση αναφοράς από το ΟΠΣ-ΣΕΠΕ, με δυνατότητα εκτύπωσης, του επαγγελματικού ιστορικού άσκησης καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας.



`Αρθρο 7 - Ανάθεση Καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας

1. Η ανάθεση καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας δύναται να πραγματοποιηθεί μόνο σε Τεχνικούς Ασφάλειας, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ. Το παρόν άρθρο δεν εφαρμόζεται για τους εργοδότες που αναλαμβάνουν καθήκοντα Τεχνικού Ασφάλειας στην επιχείρησή τους.

2. Η ανάθεση καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας προϋποθέτει την αποτύπωση στα σχετικά έντυπα της σύμφωνης γνώμης των εμπλεκόμενων μερών, τα οποία είναι κατά περίπτωση: ο Εργοδότης, ο Τεχνικός Ασφάλειας, και η επιχείρηση παροχής Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ).

3. Για ανάθεση καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας τα εμπλεκόμενα μέρη προβαίνουν στις ακόλουθες ενέργειες:

α) Ο εργοδότης συμπληρώνει το έντυπο ανάθεσης καθηκόντων στο σύστημα ΟΠΣ-ΣΕΠΕ, το οποίο πραγματοποιεί αυτοματοποιημένους ελέγχους για τη διαπίστωση συνδρομής των προϋποθέσεων του νόμου σχετικά με την άσκηση καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας. Ενδεικτικά ελέγχονται: αα) τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του Τεχνικού Ασφάλειας που απαιτούνται για τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας και την κατηγορία επικινδυνότητας της επιχείρησης αβ) ο ετήσιος χρόνος απασχόλησης του Τεχνικού Ασφάλειας και η κατανομή του χρόνου κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, για τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση, αγ) ο ετήσιος χρόνος απασχόλησης του Τεχνικού Ασφάλειας και η κατανομή του χρόνου κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα σε παράρτημα της ίδιας επιχείρησης ή σε άλλη επιχείρηση ή και παραρτήματά της καθώς και οποιαδήποτε άλλη απασχόληση αυτού ως Τεχνικός Ασφάλειας. Ο εργοδότης συμπληρώνει εκ νέου το έντυπο ανάθεσης καθηκόντων, ακόμη κι αν πρόκειται για τον ίδιο Τεχνικό Ασφάλειας, στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Σε περίπτωση μεταβολής ενός ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω δηλωθέντων στοιχείων υπό αα), αβ) και αγ) και β) Με τη συμπλήρωση κάθε δωδεκαμήνου εκάστης ανάθεσης καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας στο σύστημα ΟΠΣ-ΣΕΠΕ με διάρκεια άνω του δωδεκαμήνου, οπότε επικαιροποιούνται τα ως άνω δηλωθέντα στοιχεία υπό αβ) και αγ). Για την ανάθεση καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας στις ένοπλες δυνάμεις καθώς και στις οικοδομικές εργασίες, τις εργασίες σε εργοτάξια οικοδομών και πάσης φύσεως έργων αρμοδιότητας πολιτικού μηχανικού για τα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια, υποβάλλεται ειδικό έντυπο μέσω του συστήματος ΟΠΣ-ΣΕΠΕ.

Με τη διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων του νόμου ολοκληρώνεται ο καταρχήν έλεγχος του νομότυπου ως προς τα προαναφερθέντα στοιχεία της ανάθεσης και στη συνέχεια αποστέλλεται ειδοποίηση στα λοιπά εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία είναι κατά περίπτωση ο Τεχνικός Ασφάλειας και/ή η επιχείρηση παροχής Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ), για να δηλώσουν την αποδοχή ή μη της ανάθεσης καθηκόντων που προτείνεται από τον εργοδότη.

β) Ο Τεχνικός Ασφάλειας ή/και η επιχείρηση παροχής Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ), που λαμβάνει ειδοποίηση μέσω του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ για την προταθείσα από τον εργοδότη ανάθεση καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας, συμπληρώνει το πεδίο αποδοχής των όρων της ανάθεσης.

Με την αποδοχή της πρότασης για ανάθεση καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας κατά τα οριζόμενα στην παρούσα παράγραφο, ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής του εντύπου ανάθεσης καθηκόντων ΤΑ και η ανάθεση δρομολογείται στην αρμόδια υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε.

4. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. προβαίνουν σε περαιτέρω έλεγχο του νομότυπου ανάθεσης καθηκόντων ΤΑ. Σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης μη συνδρομής των απαραίτητων προϋποθέσεων, η αρμόδια Υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. αποστέλλει αιτιολογημένη απόρριψη του αιτήματος ανάθεσης καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας που κοινοποιείται στον προσωπικό λογαριασμό του αιτούντα εργοδότη.



`Αρθρο 8 - Μεταβολή της Ανάθεσης Καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας και λήξη ή διακοπή αυτής

1. Σε περίπτωση μεταβολής των όρων και προϋποθέσεων για την υποχρέωση του εργοδότη να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες Τεχνικού Ασφάλειας κατά τις κείμενες διατάξεις, ο εργοδότης που έχει αναθέσει σχετικά καθήκοντα σε Τεχνικό Ασφάλειας προβαίνει στις ενέργειες που αναφέρονται στο άρθρο 7 παρ. 3α, υποβάλλοντας τα νέα δεδομένα και ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου αυτού.

2. Σε περίπτωση μονομερούς απόφασης του Τεχνικού Ασφάλειας ή/και της ΕΞΥΠΠ για διακοπή της άσκησης των καθηκόντων ΤΑ, υποβάλλεται αίτημα διακοπής παροχής υπηρεσιών ΤΑ.

Ειδικά για την περίπτωση μονομερούς διακοπής παροχής υπηρεσιών ΤΑ από τον εργοδότη, η δήλωση θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

3. Σε περίπτωση μη συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων για την άσκηση δραστηριοτήτων ΕΞΥΠΠ, με την έκδοση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, της απόφασης απαγόρευσης άσκησης δραστηριοτήτων ΕΞΥΠΠ από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επέρχεται αυτοδικαίως στο ΟΠΣ-ΣΕΠΕ η διακοπή του συνόλου των αναθέσεων καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας στις αντίστοιχες επιχειρήσεις που συνεβλήθησαν με την ΕΞΥΠΠ, στην οποία επεβλήθη η ανωτέρω απαγόρευση.

4. Για τη λήξη της ανάθεσης καθηκόντων των περιπτώσεων των παρ. 2 και 3 του παρόντος άρθρου αποστέλλεται σχετικό μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας ή/και της ΕΞΥΠΠ.



`Αρθρο 9 - Μεταβατικές ρυθμίσεις

1. Από την 1.12.2017 όλοι οι Τεχνικοί Ασφάλειας που ασκούν ή πρόκειται να ασκήσουν καθήκοντα Τεχνικού Ασφάλειας εγγράφονται στην Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 3, 4, 5 και 6 αυτής.

2. Μετά την παρέλευση τριμήνου από την ημερομηνία έναρξης εγγραφής στην Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, ήτοι από την 1.3.2018 και έως τις 31.5.2018, κάθε νέα ανάθεση καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας από εργοδότες που, σύμφωνα με τα άρθρα 8, 10, 12 και 21 του Κ.Ν.Υ.Α.Ε., έχουν υποχρέωση να απασχολούν Τεχνικό Ασφάλειας, πραγματοποιείται είτε με επιτόπια υποβολή των εγγράφων στην αρμόδια υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. είτε σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 της παρούσας απόφασης. Από την 1.6.2018 κάθε νέα ανάθεση καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας ή ανανέωση σύμβασης ή και προγράμματος επισκέψεων ΤΑ, από εργοδότες που υποχρεούνται κατά τα ανωτέρω να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες Τεχνικού Ασφάλειας, πραγματοποιείται αποκλειστικά σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 της παρούσας απόφασης.

3. Όσες αναθέσεις καθηκόντων ΤΑ θα έχουν υποβληθεί εγγράφως στις αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. έως και την 31.5.2018 λήγουν αυτοδικαίως την 1.3.2019 και ώρα 13:00.

Ως εκ τούτου μέχρι αυτή την ώρα της ανωτέρω καταληκτικής ημερομηνίας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής του εντύπου ανάθεσης καθηκόντων ΤΑ κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 7 της παρούσας απόφασης.



`Αρθρο 10 - Κυρώσεις

Από 1.6.2018 και με την επιφύλαξη της παρ. 3 του άρθρου 9 της παρούσας η συνέχιση της ανάθεσης άσκησης καθηκόντων κατά παράβαση των προβλεπομένων στο ίδιο ως άνω άρθρο της, επιφέρει τις κυρώσεις των άρθρων 71 και 72 του Κ.Ν.Υ.Α.Ε., με τις διαδικασίες που προβλέπονται στις διατάξεις των άρθρων 23 και 24 του Ν. 3996/2011 , όπως ισχύουν.



`Αρθρο 11 - Έναρξη ισχύος

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με τις εξαιρέσεις των οριζομένων στις διατάξεις του άρθρου 9 αυτής.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2017
Η Υπουργός
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

Δασμολογητέα αξία ορισμένων ευπαθών εμπορευμάτων

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Αρ.Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Α 1166644 ΕΞ 2017
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ & ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α΄ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΟ & ΔΑΣΜΟΛ. ΑΞΙΑΣ

Διαμόρφωση δασμολογητέας αξίας ορισμένων ευπαθών εμπορευμάτων που εισάγονται με το εμπορικό καθεστώς της πώλησης επί παρακαταθήκη.

ΣΧΕΤ. H με αριθ. πρωτ. Δ.718/446/27.04.2006 Δ.Υ.Ο.Ο.

Αναφορικά με το ανωτέρω θέμα και σύμφωνα με:

• το άρθρο 74 παράγραφος 2γ) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα ,

• το άρθρο 142 παράγραφος 6 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2015/2447 της Επιτροπής για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 215/2006 της Επιτροπής, ο οποίος σας κοινοποιήθηκε με την παραπάνω σχετική Δ.Υ.Ο.Ο.,

σας γνωστοποιούμε τις κατά μονάδα αξίες για τη διαμόρφωση της δασμολογητέας αξίας, ορισμένων ευπαθών εμπορευμάτων, που εισάγονται αποκλειστικά με το εμπορικό καθεστώς της πώλησης επί παρακαταθήκη, (χωρίς συναλλακτική αξία και τιμολόγια), και ισχύουν για τη χρονική περίοδο από 03.11.2017 έως και 16.11.2017. Σημειώνεται ότι, οι κατά μονάδα αξίες δεν εφαρμόζονται για τις χρονικές περιόδους και για τα εμπορεύματα για τα οποία θεσπίζονται τιμές εισόδου βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2011 (άρθ. 136 παρ.2 και άρθ.137) της Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε, με τον Καν. (ΕΕ) αριθ. 499/2014 της Επιτροπής, και ισχύει.

Για τα εμπορεύματα για τα οποία δεν καθορίζονται τιμές θα πρέπει να εφαρμόζεται η μέθοδος προσδιορισμού της δασμολογητέας αξίας του άρθρου 74 παράγραφος 2γ του Καν. 952/2013.

Οι Προϊστάμενοι των Τελωνειακών Περιφερειών παρακαλούνται για την άμεση ενημέρωση των Τελωνείων δικαιοδοσίας τους.



Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ



Κατάλογος εμπορευμάτων Παραρτήματος Ι του καν. (ΕΚ) αριθ. 215/2006
της Επιτροπής Απλοποιημένη διαδικασία για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας ορισμένων ευπαθών εμπορευμάτων που εισάγονται με το εμπορικό καθεστώς της πώλησης επί παρακαταθήκη σύμφωνα με το άρθρο 74 παράγραφος 2γ) του Τελωνειακού Κώδικα
Κωδικός ΣΟ ( TARIC )
Περιγραφή εμπορευμάτων
Περίοδος ισχύος
Κατά μονάδα αξία ( EUR /100 Kg )
0701 90 50
Πατάτες πρώιμες
01/01 - 30/06
0703 10 19
Κρεμμύδια
01/01 - 31/12
_
0703 20 00
Σκόρδα
01/01 - 31/12
159,90
0708 20 00
Φασόλια
01/01 - 31/12
351,18
0709 20 00 10
Σπαράγγια:
- πράσινα
01/01 - 31/12
691,49
0709 20 00 90
Σπαράγγια:
- άλλα
01/01 - 31/12
505,54
0709 60 10
Γλυκοπιπεριές
01/01 - 31/12
318,01
0714 20 10
Γλυκοπατάτες, νωπές, ολόκληρες, προορισμένες για ανθρώπινη κατανάλωση
01/01 - 31/12
97,99
0804 30 00 90
Ανανάδες
01/01 - 31/12
67,28
0804 40 00 10
Αχλάδια της ποικιλίας avocats
01/01 - 31/12
218,56
0805 10 20
Πορτοκάλια γλυκά
01/06 - 30/11
75,66
0805 20 10 05
Κλημεντίνες (clementines)
01/03 - 31/10
-
0805 20 30 05
Monreales και Satsumas
01/03 - 31/10
-
0805 20 50 07 0805 20 50 37
Μανταρίνια και Wilkings
01/03 - 31/10
-
0805 20 70 05 0805 20 90 05 0805 20 90 09
Tangerines και άλλα
01/03 - 31/10
-
0805 40 00 11 0805 40 00 31
Φράπες και γκρέϊπ - φρουτ:
- λευκά
01/01 - 31/12
76,97
0805 40 00 19 0805 40 00 39
Φράπες και γκρέϊπ - φρουτ:
- ροδόχροα
01/01 - 31/12
108,35
0805 50 90 11 0805 50 90 19
Γλυκολέμονα (Citrus aurantifolia, citrus latifolia)
01/01 - 31/12
159,60
0806 10 10
Επιτραπέζια σταφύλια
21/11 - 20/07
-
0807 11 00
Καρπούζια
01/01 - 31/12
63,07
0807 19 00 50
Amarillo, Cuper, Honey Dew (συμπεριλαμβανομένων Can-talene), Onteniente, Piel de Sapo (συμπεριλαμβανομένων Verde Liso), Rochet, Tendral, Futuro
01/01 - 31/12
71,82
0807 19 00 90
`Αλλα πεπόνια
01/01 - 31/12
108,76
0808 30 90 10
Αχλάδια:
- Nashi (Pyrus pyrifolia)
- Ya (Pyrus bretscheideri)
01/05 - 30/06
-
0808 30 90 90
Αχλάδια: - άλλα
01/05 - 30/06
-
0809 10 00
Βερίκοκα
01/01 - 30/05 και 01/08 - 31/12
-
0809 30 10
Νεκταρίνια
01/01 - 10/06 και 01/10 - 31/12
0809 30 90
Ροδάκινα
01/01 - 10/06 και 01/10 - 31/12
0809 40 05
Δαμάσκηνα
01/10 - 10/06
-
0810 10 00
Φράουλες
01/01 - 31/12
318,01
0810 20 10
Σμέουρα
01/01 - 31/12
-
0810 50 00
Ακτινίδια (κίουι)
01/01 - 31/12
185,05

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Κ.Α

Καλωσορίσατε στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Βεβαίωση Συντάξεων (Για Φορολογική Χρήση)».
Μέσω της υπηρεσίας αυτής, έχετε τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά σας στοιχεία να εκδόσετε τη «Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση». Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) και του ενταχθέντος κλάδου σύνταξης τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ (δηλαδή τα τέσσερα πρώτα ψηφία του Α.Μ. ΔΙΑΣ ειναι 0150, 0151 και 0416 αντίστοιχα).

Πληροφορίες/Οδηγίες
Βλέπε εδώ δείγμα ενημερωτικού σημειώματος
Κάτοικος
Α.Μ. (γράμματα & νούμερα)
Α.Μ. ΔΙΑΣ (χωρίς κενά)
A.M.K.A.
Α.Φ.Μ.
Έτος
Κωδικός Οπτικής Επιβεβαίωσης

Ανανέωση
Εισάγετε εδώ τον Κωδικό Οπτικής Επιβεβαίωσης
όπως εμφανίζεται αριστερά


Καθαρισμός