Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Οι πολύτεκνοι γονείς ωφελούμενοι τελικοί αποδέκτες του προγράμματος της δωρεάν διανομής αποσυρόμενων οπωροκηπευτικών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 12 Μαΐου 2016

"Οι πολύτεκνοι γονείς ωφελούμενοι τελικοί αποδέκτες του προγράμματος της δωρεάν διανομής αποσυρόμενων οπωροκηπευτικών με βάση εισοδηματικά κριτήρια

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Θεανώ Φωτίου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση με την οποία συμπληρώνεται η ΚΥΑ 3320/89565/13.8.2015 (ΦΕΚ Β΄1701), η οποία και καθόριζε συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού 1369/2015 για την τροποποίηση του Κανονισμού 1031/2014 σχετικά με τη θέσπιση προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών.

Συγκεκριμένα, με την προαναφερθείσα συμπλήρωση ΚΥΑ εντάσσονται στους δικαιούχους και οι πολύτεκνοι γονείς με προστατευόμενα τέκνα των οποίων το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα δεν ξεπερνά τις 17.280 ευρώ. Για κάθε ένα προστατευόμενο τέκνο, πέραν των τεσσάρων, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880 ευρώ.

Το παραπάνω αποτελούσε δίκαιο αίτημα των ομοσπονδιών των πολυτέκνων της χώρας και των οργανώσεων των παραγωγών καθώς τα προϊόντα τους θα απορροφηθούν ευκολότερα και επίσης θα ωφελήσουν την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των πολύτεκνων οικογενειών..."

OAEE: ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΟΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ Ν.4305/2014


"..Σας γνωρίζουμε ότι την Δευτέρα 23.5.2016 καταβάλλονται οι δόσεις ρύθμισης Ν.4305/2014, μέσω Άμεσης Χρέωσης Τραπεζικού Λογαριασμού (πάγια εντολή).

Ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε, να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στο λογαριασμό τους κατά την ώρα εκτέλεσης παγίων εντολών της Τράπεζας επιλογής τους για την εξόφληση:

- δόσης της 23.5.2016,

- οφειλόμενης δόσης της 21.4.2016, με επιπλέον προσαύξηση 2% ή της 21.3.2016, με επιπλέον προσαύξηση 4%.

Προτείνεται η έγκαιρη πίστωση του λογαριασμού από την Παρασκευή 20.5.2016..."

Περίπτωση ταμειακής εξόφλησης συναλλαγών με επιχειρήσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και νερού


"..Μη εφαρμογή των διατάξεων της περ. β΄ του άρθρου 23 του Ν. 4172/2013 στην περίπτωση ταμειακής εξόφλησης συναλλαγών με επιχειρήσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Με αφορμή προφορικά και γραπτά αιτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια του αριθ. πρωτ . ΔEAΦΒ 1139502 ΕΞ2015/26.10.2015 εγγράφου μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν. 4172/2013 ορίζεται ότι κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 23 του Κ.Φ.Ε., οι οποίες: α) πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της, β) αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση, γ) εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της περ. β΄ του άρθρου 23 του Ν. 4172/2013 ορίζεται ότι δεν εκπίπτει κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής.

3. Με την ΠΟΛ.1216/2014 εγκύκλιό μας, με την οποία κοινοποιήθηκαν οι ανωτέρω διατάξεις, διευκρινίσθηκε, μεταξύ άλλων, ότι στην έννοια της αγοράς των αγαθών και της λήψης των υπηρεσιών εμπίπτουν οι αγορές πρώτων και βοηθητικών υλών, εμπορευμάτων, υλικών, παγίων κ.λπ., οι πάσης φύσεως δαπάνες της επιχείρησης καθώς και οι πάσης φύσεως υπηρεσίες που λαμβάνει η επιχείρηση, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 22 του Ν. 4172/2013 και δεν εμπίπτουν σε κάποια από τις λοιπές περιπτώσεις του παρόντος άρθρου. Επίσης, διευκρινίσθηκε ότι η μη εξόφληση των ως άνω δαπανών με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής δεν συνιστά, από μόνη της, εικονικότητα ως προς τη συναλλαγή και δεν έχει ως αποτέλεσμα τον προσδιορισμό του εισοδήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ιδίου νόμου, εφόσον δεν συντρέχουν και άλλοι λόγοι.

Περαιτέρω, οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους αλλά δεν έχουν εξοφληθεί στο έτος αυτό, κρίνονται οριστικά, ως προς την εκπεσιμότητά τους, στο φορολογικό έτος που θα λάβει χώρα η εξόφληση αυτών. Στην περίπτωση που στο έτος εξόφλησης των δαπανών διαπιστωθεί ότι οι δαπάνες αυτές εξοφλήθηκαν χωρίς να γίνει χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής (π.χ. με μετρητά), η επιχείρηση υποχρεούται να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή, προσθέτοντας τα ποσά αυτών των δαπανών ως θετική λογιστική διαφορά.

4. Με αφορμή ερωτήματα που είχαν υποβληθεί στην υπηρεσία μας με βάση τα οποία πολλές επιχειρήσεις εξοφλούν τους λογαριασμούς προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στα ταμεία των επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για λογαριασμούς ληξιπρόθεσμους ή όχι, είτε πρόκειται για οφειλές που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς διακανονισμού, η υπηρεσία μας με το αριθ. πρωτ. ΔEAΦΒ 1139502 ΕΞ2015/26.10.2015 έγγραφό της διευκρίνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα περί φορολογικής έκπτωσης των δαπανών που αφορούν σε προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και νερού από ΔΕΚΟ ή δημοτικές επιχειρήσεις σε περίπτωση εξόφλησής τους στα ταμεία τους, καθόσον με τις διατάξεις τουάρθρου 23 του Ν.4172/13 δεν ορίζονται εξαιρέσεις που αφορούν σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών και περαιτέρω, η εξόφληση ληξιπρόθεσμων και μη λογαριασμών μπορεί να πραγματοποιείται με τη χρήση του ηλεκτρονικού κωδικού πληρωμής στο ταμείο των τραπεζών, στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών των τραπεζών, στις αυτόματες ταμειακές μηχανές (ATM) και μέσω internet (e-banking)».

5. H εξόφληση των υπόψη δαπανών στα ταμεία (γκισέ) των επιχειρήσεων δεν θέτει εν αμφιβόλω τη διενέργεια πραγματικής ως προς το ύψος συναλλαγής, αφού οι εν λόγω επιχειρήσεις εκδίδουν παραστατικά με βάση καθορισμένη τιμολογιακή πολιτική και γενικούς όρους συναλλαγών στους οποίους προσχωρεί ο καταναλωτής.

6. Κατόπιν των ανωτέρω και για τη διευκόλυνση πλήθους συναλλαγών των καταναλωτών, οι δαπάνες για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και νερού που εξοφλούνται στα ταμεία (γκισέ) των επιχειρήσεων καθώς και στα συμβεβλημένα καταστήματα που πραγματοποιούν εισπράξεις για λογαριασμό τους, εφόσον αποδεικνύονται από τα κατάλληλα δικαιολογητικά τα οποία φέρουν τα στοιχεία του πελάτη, με την παρούσα γίνεται δεκτό ότι αναγνωρίζονται φορολογικά ως εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες από το χρόνο έναρξης ισχύος του Ν.4172/2013, μη εφαρμοζομένων των διατάξεων της περ. β΄ του άρθρου 23 του Ν. 4172/2013 και ανακαλούμενων των όσων αναφέρονται στο αριθ. πρωτ. ΔEAΦΒ 1139502 ΕΞ2015/26.10.2015 έγγραφό μας..."

Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου


Εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου.

"..Σύμφωνα με τη Σύμβαση Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας και της αποτροπής της φοροδιαφυγής σε σχέση με τους φόρους εισοδήματος μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου ( Α.Ν. 573/1968 , Φ.Ε.Κ. 223/27-9-1968/τ. Α΄) και συγκεκριμένα το `Αρθρο 9 αυτής, ορίζεται ότι μερίσματα που καταβάλλονται από εταιρεία κάτοικο Κύπρου σε κάτοικο Ελλάδας μπορούν να φορολογηθούν στην Ελλάδα (παρ. 1). Εντούτοις, αυτά τα μερίσματα μπορούν να φορολογηθούν στην Κύπρο, σύμφωνα με τη νομοθεσία της, αλλά ο φορολογικός συντελεστής που θα επιβληθεί με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% του ακαθάριστου ποσού των μερισμάτων. Η παράγραφος αυτή δεν επηρεάζει τη φορολογία της εταιρείας σε σχέση με τα κέρδη από τα οποία καταβάλλονται τα μερίσματα (παρ 2). Ο όρος «μερίσματα» προσδιορίζεται στην παρ. 3 του εν λόγω `Αρθρου. Ωστόσο, οι προαναφερόμενες διατάξεις δεν εφαρμόζονται εάν ο δικαιούχος των μερισμάτων, κάτοικος Ελλάδας, διατηρεί στην Κύπρο μόνιμη εγκατάσταση με την οποία ο κάτοχος των μετοχών, δυνάμει των οποίων καταβάλλονται τα μερίσματα, συνδέεται στενά. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι διατάξεις του `Αρθρου 6 σχετικά με κέρδη επιχειρήσεων (παρ. 4).

Περαιτέρω, η αποφυγή της διπλής φορολογίας στις περιπτώσεις όπου και τα δύο Συμβαλλόμενα Κράτη έχουν δικαίωμα φορολόγησης, επιτυγχάνεται σύμφωνα με το `Αρθρο 21 της υπό εξέταση Σύμβασης. Η παρ. 2 του εν λόγω `Αρθρου ορίζει ότι, τηρουμένων των διατάξεων της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας σχετικά με την πίστωση φόρου που καταβάλλεται στην αλλοδαπή έναντι του ελληνικού φόρου, ο κυπριακός φόρος, που καταβάλλεται είτε άμεσα είτε έμμεσα δια παρακρατήσεως σε σχέση με εισόδημα που προέρχεται από πηγές εντός Κύπρου, θα παρέχεται ως πίστωση έναντι του Ελληνικού φόρου του καταβλητέου επί του εισοδήματος αυτού. Εάν το εισόδημα αυτό είναι σύνηθες μέρισμα καταβαλλόμενο από εταιρεία κάτοικο Κύπρου, η πίστωση θα λαμβάνει υπόψη (πλέον του κυπριακού φόρου σε σχέση με το μέρισμα) τον κυπριακό φόρο τον καταβλητέο από την εταιρεία σε σχέση με τα κέρδη της. Εάν το εισόδημα αυτό είναι μέρισμα που καταβάλλεται σε προνομιούχες μετοχές και αντιπροσωπεύει και ένα μέρισμα με σταθερό συντελεστή και πρόσθετη συμμετοχή στα κέρδη, ο κυπριακός φόρος που καταβάλλεται από την εταιρεία θα λαμβάνεται υπόψη κατά το μέρος που το μέρισμα υπερβαίνει τον σταθερό αυτό συντελεστή. Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με την παρ. 4 του ίδιου `Αρθρου, ο όρος «καταβλητέος Κυπριακός φόρος» θεωρείται ότι περιλαμβάνει τον κυπριακό φόρο ο οποίος θα έπρεπε να παρακρατείται από οποιοδήποτε μέρισμα που καταβάλλεται από κέρδη που απαλλάσσονται ή εξαιρούνται από τον κυπριακό φόρο λόγω παροχής φορολογικών κινήτρων.

Κατόπιν των ανωτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου, στην περίπτωση τακτικού μερίσματος, η πίστωση του καταβλητέου κυπριακού φόρου έναντι του ελληνικού φόρου ως προς το εισόδημα αυτό θα λαμβάνει υπόψη τον κυπριακό φόρο σε σχέση με το μέρισμα και τον κυπριακό φόρο που καταβάλλεται από την εταιρεία σε σχέση με τα κέρδη της, τηρουμένων των διατάξεων της εσωτερικής μας νομοθεσίας περί πιστώσεως του φόρου αλλοδαπής (βλ. το ως άνω σχετικό έγγραφο)..."

ΦΠΑ στις πωλήσεις χρόνου ομιλίας και διαδικτύου από τα πρακτορεία ΟΠΑΠ


"..Κατόπιν της υποβολής πλήθους ερωτημάτων σχετικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις, από πλευράς ΦΠΑ, των πρακτορείων ΟΠΑΠ για πωλήσεις χρόνου ομιλίας και διαδικτύου, παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

1. Δυνάμει ιδιωτικού συμφωνητικού που υπογράφεται μεταξύ των πρακτορείων ΟΠΑΠ και της εταιρείας «Payzone Ελλάς Α.Ε.» (στο εξής Εταιρεία), το εκάστοτε συνεργαζόμενο πρακτορείο ΟΠΑΠ αναλαμβάνει να προωθεί και να διαθέτει στους καταναλωτές, μέσω του ηλεκτρονικού τερματικού της αντισυμβαλλόμενης Εταιρείας, υπηρεσία που αφορά στην πώληση, στην ονομαστική τους αξία, κωδικών αριθμών ανανεώσεως χρόνου ομιλίας κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου, οι οποίοι εκδίδονται από αντίστοιχες εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Το συνεργαζόμενο πρακτορείο εισπράττει το ποσό της ονομαστικής αξίας και ταυτοχρόνως εκδίδει μέσω του τερματικού σχετική εκτύπωση, στην οποία αναγράφονται, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία του πρακτορείου ΟΠΑΠ, το εισπραττόμενο από τον αγοραστή ποσό, το όνομα της εταιρείας τηλεπικοινωνιών στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο προϊόν που επιλέχθηκε από τον αγοραστή, η ημερομηνία της συναλλαγής και ο κωδικός αριθμός ανανέωσης. Για τις ανωτέρω πωλήσεις, το συνεργαζόμενο πρακτορείο ΟΠΑΠ παρακρατά ένα ποσό το οποίο ορίζεται ως «προμήθεια» και απεικονίζεται με τη μορφή έκπτωσης επί της ονομαστικής αξίας στο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών που εκδίδεται από την Εταιρεία προς το πρακτορείο ΟΠΑΠ.

2. Από πλευράς ΦΠΑ, η πώληση κωδικών αριθμών ανανέωσης χρόνου ομιλίας και διαδικτύου αποτελεί παροχή υπηρεσίας που εμπίπτει στις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Κώδικα ΦΠΑ(N.2859/2000), σύμφωνα με τις οποίες ως παροχή υπηρεσιών θεωρείται η μεταβίβαση ή παραχώρηση της χρήσης ενός άυλου αγαθού.

3. Για την ανωτέρω δραστηριότητα δεν προβλέπεται, από τις διατάξεις του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ , απαλλαγή από το ΦΠΑ, όπως για τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων (περ. κζ΄) και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών (περ. κε΄), που παρέχουν με απαλλαγή από το ΦΠΑ τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, χωρίς να δικαιούνται έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους.

4. Περαιτέρω, με την παράγραφο 9 του άρθρου 19 του Κώδικα ΦΠΑ προβλέπεται ότι στην πώληση καρτών τηλεπικοινωνίας, καθώς και σε κάθε άλλη παρόμοια περίπτωση, ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται η τιμή λιανικής πώλησης αυτών χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας. Ο φόρος που αναλογεί για τις πωλήσεις αυτές καταβάλλεται από την επιχείρηση παροχής των υπηρεσιών κατά το χρόνο διάθεσης αυτών.

Οι υποκείμενοι που μεσολαβούν στη διάθεση αυτών στο κοινό δεν επιβαρύνουν με φόρο την παράδοση αυτή, έχουν όμως δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 30 του Κώδικα ΦΠΑ .

5. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, πέραν της απαλλασσόμενης από το ΦΠΑ δραστηριότητάς τους, παρέχουν και φορολογητέες υπηρεσίες για τις οποίες οφείλουν να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Λόγω του ότι το σύνολο του ΦΠΑ που αναλογεί στην τιμή λιανικής πώλησης (ονομαστική αξία) του χρόνου ομιλίας και διαδικτύου αποδίδεται στο Δημόσιο από τον πάροχο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ για τις πωλήσεις χρόνου ομιλίας και διαδικτύου δεν υποχρεούνται σε απόδοση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας εκροών, ούτε έχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ που εμπεριέχεται στη δικαιούμενη από την αντισυμβαλλόμενη Εταιρεία αμοιβή για τις δικές της υπηρεσίες.

Ωστόσο, έχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των λοιπών εισροών που ενδεχομένως πραγματοποιούν και αφορούν αποκλειστικά την ανωτέρω δραστηριότητα. Επίσης, δικαιούνται έκπτωσης του ΦΠΑ των κοινών εισροών τους που αφορούν και στην απαλλασσόμενη και στη φορολογητέα δραστηριότητά τους. Για να ασκήσουν το εν λόγω δικαίωμα, οφείλουν να προσδιορίζουν το ποσοστό του εκπιπτόμενου ΦΠΑ βάσει των διατάξεων του άρθρου 31 του Κώδικα ΦΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση υποχρεούνται σε υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ , δηλώνοντας τόσο τις εκροές τους χωρίς ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης, όσο και τις απαλλασσόμενες εκροές τους χωρίς δικαίωμα έκπτωσης..."

Αγορά θερμοκηπιακού τύπου κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων


Εφαρμογή της ΚΥΑ Π. 2869/2389/187/ΠΟΛ 137, στην αγορά θερμοκηπιακού τύπου κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
"...Στα πλαίσια επικαιροποίησης των περιπτώσεων εφαρμογής της ΚΥΑ Π.2869/2389/1987/ΠΟΛ 137 ώστε να επιτευχθεί η ομοιόμορφη κατά περίπτωση εφαρμογή της, διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις της εν λόγω απόφασης εφαρμόζονται κατ΄ αναλογία με τις περιπτώσεις αγοράς από αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ θερμοκηπίων και στις περιπτώσεις αγοράς κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων θερμοκηπιακού τύπου.

Με τις σχετικές αιτήσεις έγκρισης προς τις Δ.Ο.Υ υπαγωγής της αγοράς τέτοιων εγκαταστάσεων στην ως άνω ΚΥΑ, οι υποκείμενοι αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσκομίζουν πλέον των λοιπών απαιτούμενων δικαιολογητικών, βεβαίωση από το Κέντρο Γεωργικών Κατασκευών ή άλλου φορέα που ορίζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως αρμόδιο για τον έλεγχο τέτοιων εγκαταστάσεων (Ν.3044/ΦΕΚ Α΄ 197/27-8-2002), ότι η εγκατάσταση στην οποία αφορά η αίτηση είναι θερμοκηπιακού τύπου που πληροί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές για τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις..."

πώληση ζωντανών ζώων...


Προσδιορισμός συντελεστή Φ.Π.Α. στην πώληση ζωντανών ζώων που προορίζονται για σφαγή και στην πώληση κρέατος.

"...Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία μας, αναφορικά με το συντελεστή Φ.Π.Α. που επιβάλλεται στην πώληση ζωντανών ζώων που προορίζονται για σφαγή καθώς και στην πώληση κρέατος, διευκρινίζονται τα εξής:

1. Σύμφωνα με το Κοινό Δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Καν. 2658/87 του Συμβουλίου, όπως ισχύει), τα ζωντανά ζώα υπάγονται στο Κεφάλαιο 01 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας (δασμολογικές κλάσεις 0101, 0102,0103, 0104, 0105, 0106), ενώ στο Κεφάλαιο 02 (δασμολογικές κλάσεις 0201, 0202, 0203, 0204, 0205, 0206, 0207, 0208, 0209, 0210) κατατάσσονται τα κρέατα των βοοειδών, χοιροειδών, προβατοειδών ή αιγοειδών, πουλερικών και άλλων ζώων, τα οποία διατίθενται νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, αποξεραμένα ή καπνιστά.

Για παράδειγμα, στην δασμολογική κλάση 0204 κατατάσσονται, μεταξύ άλλων, ολόκληρα σφάγια και μισά σφάγια αρνιού, όπως και σφάγια αρνιού που μπορεί να παρουσιάζονται ακόμα και χωρίς κόκαλα. Επίσης, στο Κεφάλαιο 2 κατατάσσονται και τα βρώσιμα παραπροϊόντα σφαγίων, όπως π.χ. το συκώτι, το κεφάλι και τα τεμάχια αυτού, οι πνεύμονες, τα πόδια, η καρδιά, η γλώσσα, τα γλυκάδια κ.λπ., με εξαίρεση τα έντερα, τις κύστες και τα στομάχια ζώων (άλλα από εκείνα των ψαριών, τα οποία κατατάσσονται στην κλάση 0511), ολόκληρα ή σε τεμάχια, είτε είναι βρώσιμα είτε όχι, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα, αλατισμένα ή σε άλμη, αποξεραμένα ή καπνιστά, τα οποία, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στις Επεξηγηματικές Σημειώσεις του Π.Ο.Τ., κατατάσσονται στη δασμολογική κλάση 0504.

2. Σύμφωνα με το άρθρο 21 και το Παράρτημα ΙΙΙ του Ν. 2859/2000 «Κύρωση Κώδικα Φ.Π.Α.»(ΦΕΚ 248/Α), όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το Ν.4334/2015 (ΦΕΚ 80/Α) και την τροποποίησή του με το Ν.4336/2015 (ΦΕΚ 94/Α) ο συντελεστής του φόρου προστιθέμενης αξίας που εφαρμόζεται στην παράδοση και εισαγωγή κρέατος είναι ο μειωμένος (13%) καθώς οι δασμολογικές κλάσεις στις οποίες κατατάσσονται, κατά τα ανωτέρω τα κρέατα περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ (περ.1). Αντίθετα, η παράδοση και η εισαγωγή ζωντανών ζώων υπάγεται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. (23%), δεδομένου ότι τα ζώντα ζώα κατατάσσονται σε δασμολογικές κλάσεις οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο εν λόγω Παράρτημα. Για τον ίδιο λόγο στο κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. υπάγονται και τα είδη της δ.κ. 0504 όπως έντερα, κύστες κ.λ.π.

3. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ο κτηνοτρόφος ο οποίος έχει ως δραστηριότητα την εκτροφή ζώων και πωλεί ζωντανά ζώα σε έμπορο κρεάτων επιβάλλει συντελεστή Φ.Π.Α. 23%, ακόμα και στην περίπτωση που τα ζώα προορίζονται για σφαγή, καθώς δεν επηρεάζει την κατάταξη τους ως ζωντανά ζώα του Κεφαλαίου 1 του Δασμολογίου η μετέπειτα χρήση τους από τον αγοραστή.

Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που κτηνοτρόφος πωλεί ζώντα ζώα σε έμπορο κρεάτων, τα οποία, κατόπιν σχετικής συνεννόησης μεταφέρονται σε σφαγείο με σκοπό τη σφαγή τους για λογαριασμό του εμπόρου, ο οποίος και επιβαρύνεται με τα έξοδα σφαγής, ο κτηνοτρόφος οφείλει να τιμολογήσει με 23% τα ζώα που πωλεί.

4. Αντίθετα, στην περίπτωση που κατόπιν συμφωνίας, τα ζώντα ζώα μεταφέρονται στο σφαγείο με σκοπό τη σφαγή τους για λογαριασμό του κτηνοτρόφου, ο οποίος επιβαρύνεται με τα έξοδα σφαγής, και στη συνέχεια παραδίδονται στον έμπορο, ο κτηνοτρόφος οφείλει να τιμολογήσει τα πωληθέντα είδη διακριτά με τον προβλεπόμενο κατά περίπτωση συντελεστή, ανάλογα με την δασμολογική κλάση στην οποία κατατάσσονται τα είδη αυτά, π.χ. τα βρώσιμα κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων με συντελεστή Φ.Π.Α. 13%, ενώ τα έντερα, οι κύστες και τα στομάχια ζώων, ολόκληρα ή σε τεμάχια, με συντελεστή Φ.Π.Α. 23%..."








5. Επιπλέον, σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες σφαγής των ζώων υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 23%.


"..Τροποποίηση της απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1022/7.1.2014 (ΦΕΚ 179 Β΄) «Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών», όπως ισχύει.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 14 του Ν. 4174/2013 , όπως προστέθηκαν με την παράγραφο 5 του άρθρου 42 του Ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α΄/31.12.2013).

2. Την ΠΥΣ 1/20.1.2016 «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ ΥΟΔΔ/18).

3. Την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ. 1022/7.1.2014 (ΦΕΚ 179 Β΄/31.1.2014), όπως ισχύει.

3. Την ανάγκη διενέργειας διασταυρωτικών ελέγχων, για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

4. Ότι, από την απόφαση αυτή, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Τροποποιούμε την απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1022/7.1.2014 (ΦΕΚ 179 Β΄) «Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών», όπως ισχύει, ως ακολούθως:

1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής: «Οι καταστάσεις των ανωτέρω περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄ που αφορούν τα ημερολογιακά έτη 2016 και επόμενα, υποβάλλονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν. Οι καταστάσεις της ανωτέρω περίπτωσης δ΄ που αφορούν τα ημερολογιακά έτη 2016 και επόμενα υποβάλλονται μέχρι το τέλος Απριλίου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.».

2. Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής: «Δεν απαιτείται η διόρθωση των αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία αυτών, προ Φ.Π.Α. ανά αντισυμβαλλόμενο, δεν ξεπερνά τα εκατό (100) ευρώ.»

3. Στο άρθρο 6 προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής: «Για τα ημερολογιακά έτη 2016 και επόμενα, για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέχρι το τέλος Απριλίου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν....»

Δήλωση ειδικού φόρου επί των ακινήτων έτους 2016..


"...Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έτους 2016 και διαδικασία υποβολής αυτής.

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 15 , 16 και 17 του Ν. 3091/2002 (330 Α΄), όπως ισχύουν.

2. Τις διατάξεις του Ν.4174/2013 (170 Α΄) και ειδικότερα της παραγράφου 2 του άρθρου 18 , με τις οποίες εξουσιοδοτείται ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων να ορίζει τη μορφή των φορολογικών δηλώσεων, τις πληροφορίες και τα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται σε αυτές καθώς και τον τρόπο υποβολής τους.

3. Τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν.4223/2013 (287 Α΄), για την προθεσμία καταβολής του ειδικού φόρου επί των ακινήτων.

4. Τις διατάξεις των άρθρων 10 και 68 του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών κ.λπ. , ο οποίος κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του Ν. 2961/2001 (266 Α΄), όπως ισχύουν.

5. Τις διατάξεις των άρθρων 41 και 41Α του Ν.1249/1982 (43 Α΄) και τις κατ΄ εξουσιοδότηση αυτών εκδοθείσες αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου των φύλλων υπολογισμού αξίας ακινήτων και τον καθορισμό και την αναπροσαρμογή των τιμών εκκίνησης και των συντελεστών αυξομείωσης της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.

6. Την αριθ. Δ6Α 1036682 ΕΞ 2014/25-2-2014 (478 και 558 Β΄) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων και εξουσιοδότησης υπογραφής «Με εντολή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων» σε όργανα της Φορολογικής Διοίκησης, όπως ισχύει.

7. Την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου 1/20.1.2016 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 18/20.1.2016 του «Τεύχους Υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων και Οργάνων Διοίκησης Φορέων του Δημοσίου και Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα» για την επιλογή και διορισμό Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

9. Το γεγονός ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού

Προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Για το έτος 201 6, ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχει ως το συνημμένο υπόδειγμα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

2. Η αρχική δήλωση ειδικού φόρου επί ακινήτων έτους 201 6 υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου από το υπόχρεο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 17 του ν 3091/2002, το οποίο απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet.

3. Οι τροποποιητικές δηλώσεις ειδικού φόρου επί ακινήτων του ιδίου έτους, υποβάλλονται χειρόγραφα στον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. με υποχρεωτική συνυποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών..."

Εξαγορά των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης



"..σχετικά με την εξαγορά των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 19 του N.4251/2014 , όπως ισχύει, σε περιπτώσεις που πολίτες τρίτων χωρών δεν καλύπτουν την προϋπόθεση ασφαλιστικής ικανότητας και δεδομένου ότι το ΙΚΑ δεν έχει ακόμη προβεί σε έκδοση σχετικής εγκυκλίου, παρακαλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και ενόψει συνδρομής λόγου ανωτέρας βίας, όπως αναμένουν την έκδοση εγκυκλίου από τον εν λόγω ασφαλιστικό φορέα και στο διάστημα που μεσολαβεί, όπως απέχουν από κάθε απορριπτική ενέργεια, στις περιπτώσεις εκείνες που εκκρεμεί η προσκόμιση του αποδεικτικού εξαγοράς απαιτούμενων ημερών ασφάλισης, πέραν του εξαμήνου και εφόσον ο φάκελος με τα λοιπά δικαιολογητικά είναι πλήρης.

Επιπροσθέτως, σας γνωρίζουμε ότι τα αιτήματα θα γίνονται δεκτά από τις υπηρεσίες σας και στις περιπτώσεις εκείνες που ο ενδιαφερόμενος θεμελιώνει το εν λόγω δικαίωμα και μετά τη συμπλήρωση εξαμήνου από την υποβολή της αίτησης και έως τη συμπλήρωση εύλογου χρονικού διαστήματος από την έναρξη της διαδικασίας εξαγοράς.

Τέλος, σε συνέχεια ερωτημάτων, των οποίων η υπηρεσία μας έγινε αποδέκτης, σας γνωρίζουμε ότι οι υπηρεσίες σας οφείλουν να εξετάζουν την πλήρωση της προϋπόθεσης της ασφαλιστικής ικανότητας, χωρίς περαιτέρω έλεγχο του εάν αυτή κατοχυρώθηκε σε προγενέστερο χρονικό διάστημα της υποβολής αιτήματος για την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 19 του N.4251/2014, όπως ισχύει, οι οποίες αφορούν διαδικασία επαναφοράς στη νομιμότητα, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου..."

Νόμος 4368/2016:Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων



"..Σχετ: α. Η αρ. Α3(γ)ΓΠ/οικ25132/04-04-2016 (φεκ.908τ.Β΄) Υπουργική απόφαση: «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.». β. Η αρ. οικ.56432/28-06-2014 (φεκ.1753 τ.Β΄) υπουργική απόφαση: «Καθορισμός προϋποθέσεων κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών.» γ. Η αρ. Υ4α/ΓΠ/οικ.48985/5-6-2014 (φεκ. 1465/τ.Β΄) υπουργική απόφαση και το αρ. πρωτ. ΓΕΝΔΙΠΑΡ/196/896940/25-6-2014 έγγραφό μας.


Για το παραπάνω θέμα σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Α. Με το Ν.4368/2016 ανασφάλιστοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες - αναφέρονται αναλυτικά οι δικαιούχοι στο άρθρο 33 παρ.2 - έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις Δημόσιες Δομές Υγείας και δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Δικαιούχοι μεταξύ άλλων είναι και οι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΕ και τα μέλη της οικογένειας τους οι οποίοι έχουν απωλέσει τις ασφαλιστικές τους καλύψεις λόγω οφειλών και δεν δικαιούνται παροχών υγείας.


Β. Στον ίδιο νόμο αναφέρονται οι δημόσιες δομές στις οποίες παρέχεται η νοσηλευτική περίθαλψη και είναι:

Νοσοκομεία του Ν.Δ. 2592/1953 (ΦΕΚ. 254τ.Β΄).

Νοσηλευτικά ιδρύματα εποπτευόμενα και επιχορηγούμενα από το Υπουργείο Υγείας. Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το Υπουργείο Υγείας. Μονάδες Ψυχικής Υγείας του Ν.2716/1999 (ΦΕΚ 96τ.Α΄) Μονάδες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Νοσοκομεία και Δημοτικά Ιατρεία εποπτευόμενα και επιχορηγούμενα από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ιδρύματα αποκατάστασης και κοινωνικής φροντίδας εποπτευόμενα από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής αλληλεγγύης.


Γ. Με την υπουργική απόφαση Α3(γ)ΓΠ/οικ25132/04-04-2016 (ΦΕΚ 908 τ.Β΄) δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Για τη πρόσβαση των ανασφαλίστων στο σύστημα είναι απαραίτητη η κατοχή Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού. (ΚΥΠΑ).

Η ευθύνη για την έγκαιρη ενημέρωση των ανασφαλίστων νοσηλευόμενων και των οικείων τους για τις αναφερόμενες στη παρούσα απόφαση διαδικασίες υγειονομικής και φαρμακευτικής κάλυψής τους ανήκει εφεξής στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας και στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δομών που αναφέρονται στη παρ. Β του παρόντος, που υποχρεούνται να παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή για την επιτυχή διεκπεραίωση των διαδικασιών σε συνεργασία με το γραφείο κίνησης των νοσοκομείων.

Στο άρθρο 5 της προαναφερόμενης υπουργικής απόφασης αναφέρονται αναλυτικά οι παροχές οι οποίες παρέχονται σύμφωνα με το κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.

Στο άρθρο 6 αναφέρεται ότι ισχύει για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και τη συμμετοχή των δικαιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη καθώς και όσων εξαιρούνται από αυτή.

Επισημαίνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν όσα αναφέρονται στην αρ. Γ.Π./ΟΙΚ. 56432, ΦΕΚ 1753/τ.Β΄/28-6-2014 υπουργική απόφαση.

Η ισχύς της υπουργικής απόφασης αρχίζει από την ημέρα δημοσίευσης του Ν.4368/2016 εκτός των άρθρων 6 και 7 που άρχεται η ισχύς τους 01/06/2016 ώστε να διασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας των πληροφοριακών συστημάτων των συναρμοδίων Υπηρεσιών. Τα προηγούμενα άρθρα 6 και 7 αναφέρονται γενικότερα στους δικαιούχους που εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή στις δαπάνες για φαρμακευτική δαπάνη.

Μέχρι την 01/06/2016 θα ισχύουν όσα αναφέρονται στην αρ. Γ.Π./ΟΙΚ. 56432, ΦΕΚ 1753/τ.Β΄/28-6-2014 Υ.Α..."

Εξυπηρέτηση ασφαλισμένων ΟΑΕΕ με βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


Εξυπηρέτηση ασφαλισμένων ΟΑΕΕ με βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΕΟΠΥΥ. ΣΧΕΤ: α) Το με αρ.πρωτ.ΓΕΝΔΙΠΑΡ/53/497970/31-3-2016 έγγραφο Ο.Α.Ε.Ε. β) Το με αρ.πρωτ. οικ.30815/29-8-014 έγγραφο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γ) Το με αρ.πρωτ. 249/1142650/25-8-2014 έγγραφο Ο.Α.Ε.Ε.


Σύμφωνα με το ανωτέρω α) σχετικό, από 1/4/2016 η εξυπηρέτηση ΟΛΩΝ των συνταξιούχων του Ο.Α.Ε.Ε. που έχουν βιβλιάρια Ι.Κ.Α., για θέματα ασφαλιστικής ικανότητας, θα γίνεται από τις υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Ε. Κατόπιν των ανωτέρω και σε συνέχεια του β) σχετικού και οι άμεσα συνταξιούχοι γήρατος ή αναπηρίας αορίστου χρόνου, χωρίς προστατευόμενα μέλη, θα εξυπηρετούνται από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, για την χορήγηση παροχών σε είδος, σύμφωνα με τον τόπο κατοικίας τους.

Για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων της ανωτέρω κατηγορίας, στο βιβλιάριο ασθενείας του Ι.Κ.Α. που έχουν ήδη στην κατοχή τους, τίθεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Ε., σφραγίδα σε λευκή σελίδα αυτού, με την θεώρηση της ασφαλιστικής ικανότητας σύμφωνα με το γ) σχετικό.

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ καθώς και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, υποχρεούνται να ελέγχουν την τεθείσα από τον Ο.Α.Ε.Ε. σφραγίδα και να ταυτοποιούν τον δικαιούχο με το ΑΜΚΑ και τον αριθμό Μητρώου Ο.Α.Ε.Ε. και όχι με τα στοιχεία του ΙΚΑ που αναφέρονται στο βιβλιάριό του, επιλέγοντας, όπου αυτό απαιτείται, φορέα ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε.

Διαχείριση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων ΙΚΑ


"...Διαχείριση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Τροποποίηση του Ν. 3869/2010 (ΦΕΚ 130/τ. Α/3.8.10). Γνωστοποίηση των διατάξεων: α. των άρθρων 1 έως 4 του Κεφαλαίου Α της υποπαραγράφου Α4 της παραγράφου Α΄ του Μέρους Β΄ του N . 4336/2015 & β. του άρθρου 14 του Δεύτερου Κεφαλαίου του Ν.4346/2015.

Με τις διατάξεις των άρ. 1 , 2 , 3 και 4 του Κεφαλαίου A ΄ της υποπαραγράφου Α4 της παραγράφου Α΄ του Μέρους Β΄του Ν.4336/2015 (ΦΕΚ τ.Α΄ αρ. 94/14-08-2015) διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Ν.3869/2010όπως ισχύει συμπεριλαμβάνοντας στη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων τις βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Α. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.

Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρ. 1 του Ν.3869/2010 , όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 1 του άρθρου 1 τηςυποπαραγράφου Α.4. της παραγράφου Α του άρθρου 2 του Ν.4336/2015 , αφορούν σε φυσικά πρόσωπα που στερούνται πτωχευτικής ικανότητας και έχουν περιέλθει, χωρίς δόλο, σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής, τα οποία δικαιούνται να υποβάλουν στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Σε διαδικασία ρύθμισης με τις κοινοποιούμενες διατάξεις υποβάλλονται οι οφειλές των προαναφερόμενων φυσικών προσώπων προς τους ιδιώτες καθώς επίσης και οι βεβαιωμένες οφειλές στην Φορολογική Διοίκηση, οι βεβαιωμένες οφειλές προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού καθώς και οι ασφαλιστικές οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως έχουν διαμορφωθεί με βάση τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Ο.Τ.Α. σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, είναι η υποβολή σε ρύθμιση των οφειλών παράλληλα και προς τους ιδιώτες πιστωτές.

Α.1 Οφειλές που εντάσσονται:

Στη ρύθμιση δύναται να ενταχθούν οφειλές που έχουν γεννηθεί ένα έτος πριν από την κατάθεση της αίτησης στο αρμόδιο δικαστήριο.

Επίσης εντάσσονται οφειλές, οι οποίες κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αιτήσεως του οφειλέτη για την υπαγωγή στην εν λόγω διαδικασία τελούν σε αναστολή διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει ήδη ρυθμίσει τις οφειλές που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ με τις ισχύουσες διατάξεις πρέπει να επιλέξει εάν θα διατηρήσει τη ρύθμιση αυτή ή θα υπαχθεί στις νέες διατάξεις, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατή η παράλληλη χρήση άλλου θεσμικού πλαισίου διευθέτησης οφειλών.

Α.2 Οφειλές που δεν εντάσσονται:

Δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου οφειλές που έχουν δημιουργηθεί κατά το τελευταίο έτος πριν την υποβολή αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις αυτές.

Επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από αδίκημα οφειλόμενο σε δόλο, βαριά αμέλεια ή σε διοικητικά πρόστιμα-χρηματικές ποινές, καθώς και αυτές που αφορούν υποχρεώσεις διατροφής συζύγου ή ανηλίκου τέκνου.

Β. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ.

Με τις διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρ. 1 του Ν.4336/2015 , με τις οποίες τροποποιούνται οι παρ. 1 και 2 του άρ. 4 του Ν.3869/2010 , περιγράφεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στις εν λόγω διατάξεις. Με την αρ.8986/14.10.2015 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ τ.Β΄ αρ.2208/14-10-2015), η οποία εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση των προαναφερόμενων διατάξεων, καθορίστηκε το υπόδειγμα της αίτησης και τα συνοδευτικά έγγραφα.

Η σχετική αίτηση συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατατίθεται στη Γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου για έλεγχο, σύμφωνα με τις παρ. 5 και 6 του άρ. 4 του Ν.3869/2010 , προκειμένου στη συνέχεια, εφόσον ο φάκελος της υπόθεσης κριθεί από τη Γραμματεία, ως προς το περιεχόμενο της αίτησης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, πλήρης, να προσδιοριστεί:

• η ημερομηνία επικύρωσης τυχόν επιτευχθέντος προδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ του αιτούντα οφειλέτη και των πιστωτών αυτού, η οποία ορίζεται το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της κατάθεσης της αίτησης, καθώς και

• η ημερομηνία δικασίμου για τη συζήτηση της κύριας αίτησης, η οποία ορίζεται, αντίστοιχα, το αργότερο εντός έξι (6) μηνών, όσον αφορά αιτήσεις της κάτωθι κατηγορίας Α, ενώ όσον αφορά αιτήσεις της κάτωθι κατηγορίας Β, η δικάσιμος ορίζεται το αργότερο εντός δύο (2) μηνών.

Η αίτηση του οφειλέτη περιλαμβάνει:

Α. σχέδιο διευθέτησης των οφειλών τόσο προς ιδιώτες πιστωτές όσο και προς πιστωτές φορέων του δημοσίου, με καταβολές σε σταθερές δόσεις, σε ευέλικτες δόσεις ή εφάπαξ καταβολές ή

Β. αίτημα για διαγραφή οφειλών, εφόσον ο οφειλέτης πληροί τις προϋποθέσεις της παρ.5α του Ν.3869/2010 όπ. ισχ. (η οποία προστέθηκε με την παρ. 13 του εν λόγω άρθρου) μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας "ταχείας διευθέτησης οφειλών".

Γ. ΝΟΜΟΤΥΠΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ ΑΙΤΗΣΗΣ - ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.

Προκειμένου να περιοριστεί, αφενός, το φαινόμενο της μη νομότυπης επίδοσης των δικογράφων των αιτήσεων υπαγωγής οφειλετών ΚΕΑΟ τόσο στην κεντρική υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. όσο και στις περιφερειακές κατά τόπον υπηρεσίες ΚΕΑΟ, ανεξάρτητα του Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης απ΄ όπου έχουν διαβιβαστεί οι ασφαλιστικές οφειλές για διαχείριση στο Κ.Ε.Α.Ο., κι αφετέρου, να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή του Κ.Ε.Α.Ο. και των λοιπών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας υπαγωγής υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων στις διατάξεις του Ν.3869/2010, προέκυψε το υπ΄ αρ. Γ99/04/47/25-1-2016 έγγραφο του κ. Διοικητή Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. προς τουςΔικηγορικούς Συλλόγους ανά την επικράτεια καθώς και την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος (Ο.Δ.Ε.Ε.), το οποίο σας έχει ήδη κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά.

Με το εν λόγω έγγραφο κατέστη σαφές ότι τα νομικά τμήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελούν τις πλέον αρμόδιες υπηρεσίες τόσο για την παραλαβή των δικογράφων όσο και για την εκπροσώπηση των Φορέων σε όλα τα στάδια των εν λόγω δικών.

Συμπληρωματικά, επισημαίνεται ότι η εκπροσώπηση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ανά περίπτωση πραγματοποιείται ως ακολούθως:

• Για οφειλή έναντι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία δεν έχει περιέλθει στο ΚΕΑΟ και δικόγραφο το οποίο στρέφεται κατά του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ:

- Θα πρέπει να παρασταθεί δικηγόρος από τη Νομική Δ/νση και να εκπροσωπήσει το Ίδρυμα στην ουσία της υπόθεσης.

• Για οφειλή έναντι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία έχει περιέλθει στο ΚΕΑΟ και δικόγραφο το οποίο στρέφεται κατά του ΙΚΑ-Ε.Τ.Α.Μ.:

- Θα πρέπει να παρασταθεί δικηγόρος από τη Νομική Δ/νση και να εκπροσωπήσει το Ίδρυμα στην ουσία της υπόθεσης.

• Για οφειλή έναντι άλλου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης πλην Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ (π.χ. ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ), η οποία έχει περιέλθει στο ΚΕΑΟ και δικόγραφο το οποίο στρέφεται κατά του ΙΚΑ-Ε.Τ.Α.Μ.:

• Θα πρέπει να παρασταθεί δικηγόρος από τη Νομική Δ/νση και να προβάλλει την ένσταση ελλείψεως παθητικής νομιμοποίησης.

• Για οφειλή έναντι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία έχει περιέλθει στο ΚΕΑΟ και δικόγραφο το οποίο στρέφεται αποκλειστικά κατά του Κ.Ε.Α.Ο.:

- Να παρασταθεί εξαρχής δικηγόρος από τη Νομική Δ/νση και να εκπροσωπήσει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην ουσία της υπόθεσης.

• Για οφειλή έναντι άλλου Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία έχει περιέλθει στο ΚΕΑΟ και δικόγραφο το οποίο στρέφεται αποκλειστικά κατά του ΚΕΑΟ,

- Να παρασταθεί εξαρχής δικηγόρος από τη Νομική Δ/νση και να προβάλλει την ένσταση ελλείψεως παθητικής νομιμοποίησης.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, είτε το δικόγραφο επιδίδεται στην Κεντρική Υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. είτε σε περιφερειακή υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο., θα πρέπει αυτό να προωθείται άμεσα στην αρμόδια Νομική Υπηρεσία του αρμοδίου Ασφαλιστικού Οργανισμού.


Δ. ΈΚΔΟΣΗ / ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΟΦΕΙΛΗΣ.

Σύμφωνα με το άρ. 2, παρ. 4α του Ν. 3869/2010 όπ. ισχ., οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης υποχρεούνται, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος του οφειλέτη, να παραδώσουν σε αυτόν εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την υποβολή του αιτήματος, αναλυτική κατάσταση των βεβαιωμένων ασφαλιστικών οφειλών.

Επισημαίνεται ότι στην εν λόγω κατάσταση πρέπει να αναγράφεται το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών, για τις οποίες ευθύνεται ο οφειλέτης, δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν και τυχόν εξαιρούμενες από το πεδίο εφαρμογής του νόμου οφειλές.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

* Μέχρι την υλοποίηση του λογισμικού για την έκδοση Βεβαίωσης Οφειλής από το σύστημα αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη χρήση, οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα πρέπει να χορηγούν χειρόγραφες Βεβαιώσεις Οφειλής στους αιτούντες οφειλέτες, σύμφωνα με τα συνημμένα υποδείγματα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι.1 & Ι.2, αντίστοιχα.

** Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρ. 6 του Ν.3869/2010 όπως ισχύει, οι απαιτήσεις των μη ιδιωτών πιστωτών, κατά συνέπεια και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, παύουν να παράγουν νόμιμους ή συμβατικούς τόκους με την κοινοποίηση σε αυτούς της κατατεθείσας στο ειρηνοδικείο αίτησης υπαγωγής του οφειλέτη, κρίνεται σκόπιμο οι συνημμένοι στην εν λόγω Βεβαίωση Πίνακες Χρεών να εκδίδονται απαρέγκλιτα εντός του μήνα επίδοσης στην υπηρεσία του δικογράφου της κατατεθείσας αίτησης προκειμένου να αποτυπώνεται σε αυτούς το ακριβές ύψος των προσαυξήσεων/προσθέτων τελών. Επίσης, αντίγραφο αυτών να φυλάσσεται στο φυσικό αρχείο της υπηρεσίας, σύμφωνα με τις οδηγίες που ακολουθούν στη σχετική ενότητα της παρούσας εγκυκλίου.


Ε. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΗΨΗΣ / ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.

Από την ολοκλήρωση της κατάθεσης της αίτησης του οφειλέτη στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο μέχρι την ημέρα επικύρωσης του προδικαστικού συμβιβασμού, κατά την οποία είτε θα συζητηθεί τυχόν αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής είτε θα επικυρωθεί τυχόν επιτευχθείς συμβιβασμός μεταξύ του αιτούντα οφειλέτη και των πιστωτών αυτού, απαγορεύεται, βάσει των διατάξεων της παρ. 5 του άρ. 4 του Ν.3869/2010 όπως ισχύει η λήψη καταδιωκτικών μέτρων κατά του αιτούντα (για απαιτήσεις πιστωτών οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην αίτησή του), ενώ τυχόν ήδη ληφθέντα μέτρα αναστέλλονται (παύει δηλαδή προσωρινά η περαιτέρω εκτέλεσή τους, με την έννοια ότι η Υπ/σία δεν προχωρά σε επόμενο στάδιο Πράξεων Αναγκαστ. Εκτέλεσης).

Εφόσον, λοιπόν δεν επιτευχθεί προδικαστικός συμβιβασμός κι επικύρωση αυτού, βάσει των διατάξεων της παρ.2 τουάρ.5, ο Ειρηνοδίκης δύναται να εκδώσει προσωρινή διαταγή με περιεχόμενο την (περαιτέρω) αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη και τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας του,οπότε η προαναφερθείσα αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων επεκτείνεται μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν εκδοθεί προσωρινή διαταγή από τον Ειρηνοδίκη, ο οφειλέτης μπορεί με αίτησή του προς το δικαστήριο που δικάζει κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων να ζητήσει από αυτό, βάσει των διατάξεων των παρ. 1 και 2 του άρ. 6, είτε την αναστολή της εκτελεστικής διαδικασίας, η οποία έχει ήδη εκκινήσει, είτε την απαγόρευση όλων των εκτελεστικών διαδικασιών, οι οποίες δεν έχουν ακόμα εκκινήσει. Το εν λόγω αίτημα ικανοποιείται κι η αναστολή/απαγόρευση της εκτελεστικής διαδικασίας διατάσσεται από το αρμόδιο δικαστήριο, εφόσον αυτό πιθανολογεί: α) την ευδοκίμηση της κύριας αίτησης και β) την πρόκληση ουσιώδους βλάβης στα συμφέροντα του αιτούντος.


ΣΤ. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ.

Τέλος, βάσει των διατάξεων της παρ.6 του άρ. 4, αναστέλλεται μέχρι την έκδοση οριστικής αποφάσεως η παραγραφή των απαιτήσεων των πιστωτών που έχουν συμπεριληφθεί στην αίτηση του οφειλέτη.

Κατά συνέπεια, στην οθόνη "ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ" του συστήματος ΟΠΣ, πρέπει να καταχωρείται από τον χρήστη η αναστολή παραγραφής επιλέγοντας (F9) από τη λίστα του πεδίου "Τύπος Αναστολής" την τιμή "ΑΙΤ. Ν. 3869/10 (ΥΠΕΡΧΡ/ΝΑ)", καθώς και τα παραστ/κά που περιλαμβάνει η αίτηση, ώστε να αναστέλλεται η παραγραφή αυτών ισόχρονα, από την ημερομηνία επίδοσης του δικογράφου της αίτησης στην υπηρεσία ("ημερομηνία έναρξης") έως την ημερομηνία που λαμβάνει γνώση η υπηρεσία της οριστικής απόφασης του αρμοδίου Ειρηνοδικείου ("ημερομηνία λήξης ").


Ζ. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ

Σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 1 του Ν. 3869/2010 , εντός μηνός από την επίδοση της αίτησης στον Ασφαλιστικό Οργανισμό (ΙΚΑ ΕΤΑΜ/ΚΕΑΟ), πρέπει να κατατίθενται απόψεις για το σχέδιο διευθέτησης των οφειλών του αιτούντος.

Για το λόγο αυτό, οι περιφερειακές υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. καλούνται σε κάθε περίπτωση όπως κάνουν χρήση του κειμένου του συνημμένου υποδείγματος στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ.



Η. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΚΑΤΑΒΟΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ.

Σύμφωνα με την παρ.6 του άρ. 4 του Ν.3869/2010 , όπως αυτή αντικαταστάθηκε από την παρ. 8 του `Αρθρου 1 του ΚΕΦ. Α΄ του Ν.4366/2015 , ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο οφειλέτης υποχρεούται να προβαίνει συμμέτρως προς τους πιστωτές του σε μηνιαίες καταβολές κατά το σχέδιο αποπληρωμής που έχει επικυρωθεί ή σύμφωνα με την απόφαση προσωρινής διαταγής.

Προκειμένου να καθοριστούν από το αρμόδιο ειρηνοδικείο οι προαναφερόμενες μηνιαίες καταβολές, εξαιρείται από το εισόδημα του οφειλέτη ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των ευλόγων δαπανών διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογενείας του, όπως αυτό προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα δε με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρ. 4 του Ν.3869/2010 , όπως αυτή αντικαταστάθηκε από την παρ. 2 του άρ. 14 του Ν.4346/2015 , από την ολοκλήρωση της κατάθεσης της αίτησης και εφεξής επέρχεται η λύση της μέχρι τότε ισχύουσας ρύθμισης των οφειλών της παρ. 2 του άρ. 1 του Ν.3869/2010 (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι οφειλές προς τους Φ.Κ.Α.), οι οποίες κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης του οφειλέτη για την υπαγωγή στη διαδικασία του παρόντος νόμου, τελούν σε αναστολή διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου.

Επιπρόσθετα, με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρ. 5 του Ν.3869/2010 , όπως αυτή αντικαταστάθηκε από την παρ. 3 του άρ. 14 του Ν.4346/2015 , ορίζεται ότι σε περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερεί την καταβολή των δόσεων που ορίζονται από τον Eιρηνοδίκη, με συνέπεια το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικώς την αξία τριών (3) μηνιαίων δόσεων ετησίως, ο Eιρηνοδίκης ή το κατά περίπτωση αρμόδιο δικαστήριο διατάσσει την ανάκληση της προσωρινής διαταγής με την οποία ορίστηκε, μεταξύ άλλων η καταβολή των δόσεων. Στην περίπτωση αυτή ο πιστωτής θα πρέπει να καταθέσει αίτηση για την ανάκληση εντός τεσσάρων μηνών από τη δημιουργία του λόγου της ανάκλησης.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Η πάγια και ενιαία θέση της Υπηρεσίας ως προς το περιεχόμενο του προτεινόμενου σχεδίου διευθέτησης των οφειλών από τον αιτούντα οφειλέτη είναι η εξής:

Αιτήσεις ρύθμισης, θα γίνονται δεκτές εφόσον δεν προτείνεται από αυτόν, καμία έκπτωση στη συνολική οφειλή Κύριας Εισφοράς.


ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης καταθέτει στην αρμόδια ταμειακή υπηρεσία/Τμήμα ΚΕΑΟ προσωρινή διαταγή από το ειρηνοδικείο, η υπηρεσία υποχρεούται να εισπράττει το οριζόμενο ποσό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σ΄ αυτή, σαν έναντι καταβολή, μέχρι να πραγματοποιηθεί σχετική τροποποίηση του λογισμικού, ενώ θα πρέπει να προβαίνει στη διακοπή τυχόν ρύθμισης με τις κείμενες διατάξεις στην οποία είχε ενταχθεί ο οφειλέτης «φυσικό πρόσωπο». Δεδομένου ότι η υπηρεσία θα πρέπει να ελέγχει εάν ο οφειλέτης προβαίνει στις μηνιαίες καταβολές, προκειμένου να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, σε περίπτωση καθυστέρησης τριών μηνιαίων δόσεων ετησίως, θα τηρείται αρχείο με τις περιπτώσεις αυτές.

Μετά την ολοκλήρωση της προαναφερόμενης διαδικασίας και την προσκόμιση από τον οφειλέτη της απόφασης του Ειρηνοδικείου, η αρμόδια ταμειακή υπηρεσία/Τμήμα ΚΕΑΟ υποχρεούται να εντάξει τον οφειλέτη σε ρύθμιση σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Για την τεχνική υλοποίηση του ειδικού τύπου ρύθμισης θα αποστέλλεται σχετικό έγγραφο με τους όρους ρύθμισης, υπογεγραμμένο από τον Διευθυντή, στο Τμήμα Επικοινωνίας της Δ/νσης Πληροφορικής με κοινοποίηση στις Δ/νσεις Διακανονισμού Οφειλών και Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης του ΚΕΑΟ.

Μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής υλοποίησης της ρύθμισης το αρμόδιο Τμήμα Επικοινωνίας ενημερώνει σχετικά την Ταμειακή Υπηρεσία προκειμένου να κληθεί ο οφειλέτης για την κοινοποίηση της απόφασης ρύθμισης και την καταβολή της πρώτης δόσης.


Θ. ΤΗΡΗΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Για τις ανάγκες καταγραφής και ενημέρωσης (χειρόγραφα) της πορείας και των αποτελεσμάτων των εν λόγω υποθέσεων κρίνεται σκόπιμο η τήρηση από τις περιφερειακές υπηρεσίες ΚΕΑΟ ειδικού βιβλίου στο οποίο θα καταγράφονται τα επιμέρους στοιχεία των υποθέσεων, όπως στοιχεία αιτούντος, ημερομηνίες κατάθεσης αίτησης στο Ειρηνοδικείο, ημερομηνίες επίδοσης δικογράφων, ημερομηνίες δικασίμων (προδικαστικού συμβιβασμού και συζήτησης κύριας αίτησης), τυχόν εκδοθείσες προσωρινές διαταγές, κλπ, ενώ τα επιμέρους έγγραφα, όπως δικόγραφα αιτήσεων, υποβληθείσες αιτήσεις χορήγησης βεβαιώσεων οφειλής, χορηγηθείσες βεβαιώσεις, Πίνακες Χρεών (εκδοθέντες εντός του μήνα επίδοσης στην υπηρεσία του δικογράφου της αίτησης, όπως προαναφέρθηκε) προσωρινές διαταγές, οριστικές αποφάσεις, καταβολές (παραλείψεις καταβολών) έναντι βάσει προσωρινής διαταγής κλπ να αρχειοθετούνται διακριτάανά οφειλέτη/υπόθεση προκειμένου η αναζήτησή τους να είναι ευχερής.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΕ..Εξυπηρέτηση των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ για θέματα ασφαλιστικής ικανότητας από τον ΟΑΕΕ.."


"....Εξυπηρέτηση των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ για θέματα ασφαλιστικής ικανότητας από τον ΟΑΕΕ και για απόδοση δαπάνης παροχών ασθενείας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ - Υποβολή αιτήσεων για Νοσηλεία στο εξωτερικό στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.


Α. Όπως είναι γνωστό, έπειτα από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ και την κατάργηση του κλάδου παροχών ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, σας έχουν δοθεί οδηγίες για τη σταδιακή μεταφορά και ένταξη των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ στο φορέα τους. Έτσι, παραμένουν μέχρι σήμερα και εξυπηρετούνται από τις Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τόσο για θέματα ασφαλιστικής ικανότητας όσο και για θέματα χορήγησης παροχών ασθένειας, οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που δεν έχουν προστατευόμενα μέλη.

Έπειτα από συνεννόηση μεταξύ των Διοικήσεων των φορέων έγινε δεκτό ότι η ως άνω κατηγορία συνταξιούχων, θα πρέπει να απευθύνεται πλέον στο φορέα της (ΟΑΕΕ) για θέματα ασφαλιστικής ικανότητας (χορήγηση, διακοπή, ανανέωση βιβλιαρίου ασθενείας κ.α) και για θέματα χορήγησης παροχών ασθένειας σε είδος στον ΕΟΠΥΥ.

Σε εφαρμογή των ανωτέρω ο ΟΑΕΕ, με το αριθ. ΓΕΝΔΙΠΑΡ/53/497970/31-3-2016 έγγραφό του, ενημέρωσε ότι από 1/4/2016 όλοι οι συνταξιούχοι του θα εξυπηρετούνται πλέον για θέματα ασφαλιστικής ικανότητας από τις Υπηρεσίες του και για θέματα χορήγησης παροχών σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ.

Όσον αφορά τη χορήγηση των παροχών αυτών και προς αποφυγή ταλαιπωρίας των συνταξιούχων της κατηγορίας αυτής, οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων μας θα συνεχίσουν να τις χορηγούν μέχρι 30/4/2016, ενημερώνοντάς τους όμως παράλληλα ότι από τον επόμενο μήνα θα εξυπηρετούνται εφεξής μόνο από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ του τόπου κατοικίας τους.


Β. Επίσης, στο πλαίσιο της σταδιακής ανάληψης και άσκησης των αρμοδιοτήτων για χορήγηση παροχών σε είδος σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΕΟΠΥΥ από τις υπηρεσίες του, έγινε δεκτό ότι μετά την 30/4/2016 οι Περιφερειακές υπηρεσίες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ δεν θα δέχονται πλέον αιτήματα για έγκριση δαπάνης νοσηλείας στο εξωτερικό και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπον αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ..."

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Κ.Α

Καλωσορίσατε στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Βεβαίωση Συντάξεων (Για Φορολογική Χρήση)».
Μέσω της υπηρεσίας αυτής, έχετε τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά σας στοιχεία να εκδόσετε τη «Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση». Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) και του ενταχθέντος κλάδου σύνταξης τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ (δηλαδή τα τέσσερα πρώτα ψηφία του Α.Μ. ΔΙΑΣ ειναι 0150, 0151 και 0416 αντίστοιχα).

Πληροφορίες/Οδηγίες
Βλέπε εδώ δείγμα ενημερωτικού σημειώματος
Κάτοικος
Α.Μ. (γράμματα & νούμερα)
Α.Μ. ΔΙΑΣ (χωρίς κενά)
A.M.K.A.
Α.Φ.Μ.
Έτος
Κωδικός Οπτικής Επιβεβαίωσης

Ανανέωση
Εισάγετε εδώ τον Κωδικό Οπτικής Επιβεβαίωσης
όπως εμφανίζεται αριστερά


Καθαρισμός