Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Health Voucher)

Το Πρόγραμμα "Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης - Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Health Voucher)" μεριμνά ώστε πολίτες που απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα (και ήταν είτε άμεσα είτε έμμεσα ασφαλισμένοι) και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, να αποκτήσουν δυνατότητα-δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (επισκέψεις σε ιατρό και εργαστηριακούς ελέγχους) καθώς και σε έλεγχο-παρακολούθηση κύησης. Eίναι το πρώτο από μια σειρά προγραμμάτων που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη αναγκών ευπαθών ομάδων.
Τι Καλύπτει το Πρόγραμμα
Το Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης (ΕΕΠ) παρέχει δικαίωμα ελεύθερης (δωρεάν) πρόσβασης σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Διακρίνεται σε ΕΕΠ γενικής κατηγορίας (ανά ηλικιακή κατηγορία και φύλο ωφελούμενου) και ΕΕΠ παρακολούθησης κύησης για τις εγκύους δικαιούχους του Προγράμματος (εφόσον επιλεγεί κατά την εγγραφή το σχετικό πεδίο).
Το Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης γενικής κατηγορίας καλύπτει  τις ακόλουθες υπηρεσίες:
  • Παροχή υπηρεσιών ιατρικής εξέτασης με επισκέψεις σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό ή μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία).
  • Δυνατότητα παραπομπής με αξιολόγηση από τον ιατρό για πραγματοποίηση συνόλου διαγνωστικών εξετάσεων, σύμφωνα με το φύλο και την ηλικιακή ομάδα στην οποία υπάγεται ο ωφελούμενος.
  • Πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, Ιατρεία ΕΟΠΥΥ ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ.
Το Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης Ελέγχου-Παρακολούθησης Κύησης καλύπτει τις ακόλουθες υπηρεσίες:
  • Παροχή υπηρεσιών ιατρικής εξέτασης με επισκέψεις σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία).
  • Δυνατότητα παραπομπής με αξιολόγηση από τον ιατρό για πραγματοποίηση βασικού πακέτου εξετάσεων ελέγχου κύησης, σύμφωνα με το τρίμηνο κύησης που διανύει η έγκυος, και καθ'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, Ιατρεία ΕΟΠΥΥ ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ.
  • Αξιολόγηση /διάγνωση, οδηγίες ιατρού, και ό,τι περιλαμβάνεται ως παροχή υπηρεσίας προς την ωφελούμενη σύμφωνα με την επιστήμη και την ιατρική ένδειξη κατά την επίσκεψη για έλεγχο-παρακολούθηση κύησης.

Σε ποιους απευθύνεται

Δυνητικοί ωφελούμενοι ή δικαιούχοι του Προγράμματος είναι πρώην ασφαλισμένοι κλάδων υγείας που έχουν υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ καθώς και τα προστατευόμενα (που ασφαλίζονταν έμμεσα ) μέλη των οικογενειών τους, που:
  • έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και
  • έχουν, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2012 (εισοδήματα ημερολογιακού έτους 2011), ατομικό εισόδημα έως 12.000€ (άγαμοι) ή οικογενειακό εισόδημα έως 25.000€ (έγγαμοι). Ως εισόδημα λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο ατομικό/ οικογενειακό εισόδημα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 29 του ν.3986/2011, περί επιβολής έκτακτης εισφοράς.
Στο Πρόγραμμα δεν συμμετέχουν οι πρώην ασφαλισμένοι ασφαλισμένων κλάδων υγείας που δεν εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και Ταμείων που δεν διέθεσαν ηλεκτρονικά αρχεία για αξιοποίηση από Πρόγραμμα μέχρι σήμερα (π.χ. οι πρώην ασφαλισμένοι ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΠΜΜΕ (εκτός Β' Δ/νσης).

ΕΣΠΑ: Στις 4 Φεβρουαρίου 2015 ξεκίνησε για τους δικαιούχους πολίτες η δράση "Επιταγή Ψηφιακής Αλληλεγγύης"

15/1/2015
Στις 4 Φεβρουαρίου 2015 ξεκίνησε η παροχή για την  "Επιταγή Ψηφιακής Αλληλεγγύης" σε πολίτες δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος που κατοικούν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.
Η επιταγή καλύπτει σύνδεση στο διαδίκτυο, προμήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή τύπου tablet ή netbook ή laptop και -προαιρετικά- υποστήριξη-ενημέρωση σε βασικά στοιχεία χρήσης του εξοπλισμού και του διαδικτύου.

EΣΠΑ νεώτερα:Επεκτείνεται έως τον Ιούνιο του 2015 η λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας

Επεκτείνεται έως τον Ιούνιο του 2015 η λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας έργο που συγχρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού".  

Συγκεκριμένα, η λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας που είχαν λήξει ή επρόκειτο να λήξουν κατά το επόμενο διάστημα, επεκτείνεται μεχρι τον Ιούνιο 2015, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη και μετά από θετική εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου.
Η απόφαση αφορά 67 δομές σε 12 περιοχές της χώρας, που απασχολούν 294 άτομα (νέοι άνεργοι έως 30 ετών) και εξυπηρετούν 7.200 πολίτες. Συνολικά, σήμερα λειτουργούν 225 δομές που απασχολούν 982 άνεργους και προσφέρουν υπηρεσίες σε 24.400 πολίτες.
Οι δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους και περιλαμβάνουν κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, δομές παροχής συσσιτίων, δημοτικούς λαχανόκηπους, τράπεζες χρόνου, κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων και άλλες αντίστοιχες διαδικασίες. Φορείς υλοποίησης είναι συμπράξεις μεταξύ Δήμων και φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ τα έργα έχουν τοπικό χαρακτήρα και στόχο την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Κ.Α

Καλωσορίσατε στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Βεβαίωση Συντάξεων (Για Φορολογική Χρήση)».
Μέσω της υπηρεσίας αυτής, έχετε τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά σας στοιχεία να εκδόσετε τη «Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση». Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) και του ενταχθέντος κλάδου σύνταξης τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ (δηλαδή τα τέσσερα πρώτα ψηφία του Α.Μ. ΔΙΑΣ ειναι 0150, 0151 και 0416 αντίστοιχα).

Πληροφορίες/Οδηγίες
Βλέπε εδώ δείγμα ενημερωτικού σημειώματος
Κάτοικος
Α.Μ. (γράμματα & νούμερα)
Α.Μ. ΔΙΑΣ (χωρίς κενά)
A.M.K.A.
Α.Φ.Μ.
Έτος
Κωδικός Οπτικής Επιβεβαίωσης

Ανανέωση
Εισάγετε εδώ τον Κωδικό Οπτικής Επιβεβαίωσης
όπως εμφανίζεται αριστερά


Καθαρισμός