Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΕΞΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

1. Ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.
2. Οι αγρότες, οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα κατώτερα των 15.000 ευρώ και δικαιούνταν να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ, υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Οι εν λόγω αγρότες απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων.
3. Παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που εντάσσονται σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων (εσόδων-εξόδων) να μην τηρούν βιβλία με την προϋπόθεση ότι δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων. Η δυνατότητα όμως αυτή δεν απαλλάσσει τους εν λόγω αγρότες από τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την έκδοση στοιχείων.
4. Όσοι αποκτούν εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το αν απαλλάσσονται ή όχι από την τήρηση βιβλίων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) και την ένταξη τους ή όχι στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., οφείλουν να προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα και τα κέρδη τους λογιστικά, με βάση τα δεδομένα των βιβλίων που τυχόν τηρούν και των φορολογικών στοιχείων που έχουν εκδώσει και έχουν λάβει. Από τα ακαθάριστα έσοδά τους θα πρέπει να αφαιρούν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας και εφόσον προκύπτει θετικό υπόλοιπο, δηλαδή καθαρό κέρδος, αυτό θα αποτελεί πλέον το καθαρό εισόδημά τους το οποίο θα φορολογείται με 13%.
5. Σε περίπτωση που αγρότες μη υπόχρεοι σε έκδοση στοιχείων έχουν πραγματοποιήσει και λιανικές πωλήσεις, θα πρέπει να προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
6 Για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα εκτός των άλλων και τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών, εφόσον αποδεικνύονται με τα κατάλληλα παραστατικά:
• αγορές σπόρων ή νεογνών, λιπασμάτων και φαρμάκων,
• καλλιεργητικές δαπάνες,
• δαπάνες άρδευσης,
• δαπάνες για ημερομίσθια εργατών,
• το κόστος καυσίμων και συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτων,
• τόκους και έξοδα δανείων που σχετίζονται με την αγροτική εκμετάλλευση,
• αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού κλπ.

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ..

1. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με θέσπιση ατομικού αφορολόγητου ορίου. Η πρώτη κατοικία θα είναι αφορολόγητη για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθιερωθεί κριτήριο επιφάνειας και αξίας για τη φορολόγηση της πρώτης κατοικίας. Η κλίμακα του νέου φόρου ακινήτων θα είναι προοδευτική, ενώ παράλληλα έως τον Ιούνιο, κατ' εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ θα γίνει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κατά 30% - 35%. Η απώλεια εσόδων από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα αποκατασταθεί από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
2. Βελτιώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Θέλουμε να μπουν όλοι στη ρύθμιση, είπε η υπουργός και προανήγγειλε:
• Παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση, η οποία λήγει κανονικά στις 31 Μαρτίου.
• Άρση των περιορισμών που υπάρχουν στην ισχύουσα ρύθμιση. Οι περιορισμοί αφορούν κυρίως το όριο οφειλής ύψους 1 εκατ. ευρώ (όσοι χρωστούν περισσότερα σήμερα δεν μπορούν να ενταχθούν) ενώ υπάρχει και η διαχωριστική γραμμή των 15.000 ευρώ οφειλής κάτω από την οποία υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης σε 100 δόσεις, ενώ μεγαλύτερες οφειλές ρυθμίζονται σε έως 72 δόσεις. Ήδη το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει καταθέσει πρόταση βελτίωσης της ρύθμισης που κινείται σε τέσσερις άξονες: εισοδηματικά κριτήρια, εξόφληση σε 100 δόσεις όλων των οφειλών ανεξαρτήτως ύψους, ένταξη στη ρύθμιση και οφειλών άνω του 1 εκατ. ευρώ και μείωση του επιτοκίου.
Πάντως οι επιδόσεις της ρύθμισης μέχρι σήμερα είναι απογοητευτικές. Μόλις 198.000 φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις (τις παλαιές και την τρέχουσα) εκ των οποίων 168.000 στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές υπό διακανονισμό ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ «λιγότερο από όσα ληξιπρόθεσμα δημιουργούνται μέσα σε δύο μήνες».
3. Νέα ενιαία φορολογική κλίμακα με πολλά κλιμάκια και αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ. Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους μετά από διαβούλευση και θα αφορούν στα εισοδήματα του 2015 (φορολογικές δηλώσεις 2016). Αυτό σημαίνει ότι οι επιπλέον φόροι που θα παρακρατηθούν φέτος από τις αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων θα επιστραφούν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016.
4. Μάχη κατά της φοροδιαφυγής και το λαθρεμπορίου. Με τη φράση ότι «θα ξαναμιλήσουμε στο τέλος της χρονιάς σε όσους μιλάνε για ευχολόγια» η κ. Βαλαβάνη προανήγγειλε νέα επιχειρησιακά σχέδια από το ΣΔΟΕ και άλλους μηχανισμούς με διατήρηση και ενδυνάμωση των μόνιμων προληπτικών ελέγχων. Η επισήμανση της κ. Βαλαβάνη ότι «δεν είναι λογικό να ελέγχονται υποθέσεις εκατομμυρίων από νέους ελεγκτές με μισθό 750 ευρώ» αφήνει περιθώρια ερμηνειών για αύξηση αποδοχών στους ελεγκτές.
5. Αξιοποίηση του προσωπικού του υπουργείου και επαναφορά πολλών υποβαθμισμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων σε επιχειρησιακή κατάσταση, ενώ είπε ότι «θα προσληφθούν όσο γίνεται άμεσα οι απολυμένες καθαρίστριες».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: νέος σχεδιασμός και τι προβλέπει..

-κατάργηση από φέτος του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Με τον νέο φόρο η πλειονότητα των φορολογούμενων δεν θα πληρώνουν φόρο για την κύρια κατοικία τους.
-αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων έως τον Ιούνιο σύμφωνα και με την σχετική επιταγή του Συμβουλίου της Επικράτειας
-μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θεσπίζεται η νέα ενιαία κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα έχει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και θα μεταφέρει το φορολογικό βάρος «στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα». Δεν διευκρινίστηκε από ποιο όριο και πάνω ξεκινούν τα υψηλά εισοδήματα.
-τίθεται σε εφαρμογή το περιουσιολόγιο με το οποίο όμως δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις.
-έρχεται μείωση των φορολογικών προστίμων.

"100 ΔΟΣΕΙΣ": τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

-δεν θα υπάρχει το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ που υπάρχει σήμερα και δεν επιτρέπει σε φορολογούμενους –κυρίως επιχειρήσεις- με μεγαλύτερες οφειλές να προχωρήσουν στη ρύθμιση των οφειλών τους. Σημειώνεται ότι από τα 72 δισ. ευρώ που είναι τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο αυτά που αφορούν οφειλές έως ένα εκατομμύριο ευρώ είναι μόλις τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ.
-θα αυξηθεί το όριο οφειλής προκειμένου ο φορολογούμενος να μπορεί να λάβει το σύνολο των 100 δόσεων. Με το σημερινό καθεστώς οι 100 δόσεις δίνονται μόνο σε όσους έχουν οφειλή έως 5.000 ευρώ ενώ για υψηλότερες οφειλές ο αριθμός των δόσεων περιορίζεται στις 72.
-θα μειωθεί το ελάχιστο ποσό δόσης που σήμερα είναι 50 ευρώ. Το ποσό αυτό πρόκειται να περιοριστεί ακόμη και στα 20 ή και 15 ευρώ προκειμένου να μπορούν να ρυθμίσουν το χρέος τους ακόμη και συνταξιούχοι των 300 ευρώ.
-θα δοθεί παράταση για την υποβολή της σχετικής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και πέραν της 31ης Μαρτίου.
-θα αίρονται άμεσα τα μέτρα κατάσχεσης εφόσον ένας οφειλέτης προχωρά στη ρύθμιση της οφειλής του.

EΣΠΑ: πρόσφατη ενημέρωση

ΕΣΠΑ: ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ενημερωτικές Συναντήσεις από τις 16-20/2/015 με ενταγμένες επιχειρήσεις των προγραμμάτων: «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης»
H Αναπτυξιακή Εταιρεία Διαχειρίσεως Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Α.Ε.Δ.Ε.Π.) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ διοργανώνειενημερωτικές συναντήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα: «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης» προκειμένου να παρέχουν οδηγίες, διευκρινίσεων και επίλυση αποριών, σχετικές με την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους, με στόχο την επιτάχυνση και ομαλή, χωρίς προβλήματα, ολοκλήρωση αυτών.

Τροποποίηση των αποφάσεων διαπίστωσης μη πλήρωσης των όρων ένταξης και έγκρισης χρηματοδότησης για δυνητικά εντασσόμενα έργα στο πρόγραμμα "Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013"
Ανακοινώθηκε η τροποποίηση των αποφάσεων διαπίστωσης μη πλήρωσης των όρων ένταξης και έγκρισης χρηματοδότησης για δυνητικά εντασσόμενα έργα στο πρόγραμμα "Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013"

Απόφαση επαναξιολόγησης αιτημάτων θεραπείας περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα "Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013"
Ανακοινώθηκε η απόφαση επαναξιολόγησης αιτημάτων θεραπείας περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα "Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013"

Τροποποίηση της απόφασης 30/6/2014 ένταξης και έγκρισης χρηματοδότησης περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το πρόγραμμα "Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013"
Ανακοινώθηκε η Τροποποίηση της απόφασης 30/6/2014 ένταξης και έγκρισης χρηματοδότησης περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το πρόγραμμα "Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013"


ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Κ.Α

Καλωσορίσατε στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Βεβαίωση Συντάξεων (Για Φορολογική Χρήση)».
Μέσω της υπηρεσίας αυτής, έχετε τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά σας στοιχεία να εκδόσετε τη «Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση». Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) και του ενταχθέντος κλάδου σύνταξης τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ (δηλαδή τα τέσσερα πρώτα ψηφία του Α.Μ. ΔΙΑΣ ειναι 0150, 0151 και 0416 αντίστοιχα).

Πληροφορίες/Οδηγίες
Βλέπε εδώ δείγμα ενημερωτικού σημειώματος
Κάτοικος
Α.Μ. (γράμματα & νούμερα)
Α.Μ. ΔΙΑΣ (χωρίς κενά)
A.M.K.A.
Α.Φ.Μ.
Έτος
Κωδικός Οπτικής Επιβεβαίωσης

Ανανέωση
Εισάγετε εδώ τον Κωδικό Οπτικής Επιβεβαίωσης
όπως εμφανίζεται αριστερά


Καθαρισμός