Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Mε την Σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2013 (κατάθεση προτελευταία εργάσιμη ημέρα μηνός Νοεμβρίου 2013) θα πληρωθούν:
Πολιτικοί συνταξιούχοι:
1) Υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, πρώην ΥΕΝ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Πολιτισμού υπάλληλοι Βουλής, ΕΥΠ, κύριο προσωπικό ΝΣΚ, ΓΓΤΠ, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΕΘΙΑΓΕ, ΑΠΠΔ, ΕΡΤ (οι συνταξιοδοτούμενοι από το Δημόσιο)
πρωτόκολλα μέχρι 03/06/2013
2) Υπουργείο Παιδείας (Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - καθηγητές ΑΕΙ)
πρωτόκολλα μέχρι 09/07/2013
3) Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης, Εθνικής Άμυνας, υπάλληλοι ΕΛ ΣΤΑΤ, ΜΤΠΥ, ΡΑΕ, πολιτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΣΕΙ
πρωτόκολλα μέχρι 08/07/2013
4) Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ΥΠΕΚΑ, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, υπάλληλοι Εθνικού Τυπογραφείου, Ταχ. Ταμιευτηρίου, ΥΠΑ,ΟΚΧΕ, Α.Α Συν. του Πολίτη ΑΣΕΠ, ΕΣΔΥ, ΟΠΑΔ (που υπάγονται στο Δημόσιο)
πρωτόκολλα μέχρι 31/05/2013
5) Υπουργείο Παιδείας (Υπάλληλοι ΥΠΕΠΘ - εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - καθηγητές ΤΕΙ)
πρωτόκολλα μέχρι 09/07/2013

Υπάλληλοι των Ν.Π.Δ.Δ. και Ειδικών Κατηγοριών

1) Υπάλληλοι νοσοκομείων, πρωτόκολλα μέχρι 10-03-2013

2) Υπάλληλοι ΟΤΑ, πρωτόκολλα μέχρι 08-03-2013

3) Υπάλληλοι παιδικών σταθμών,  πρωτόκολλα μέχρι 31-05-2013
                                       Ιερείς, πρωτόκολλα μέχρι 09-06-2013
*** Σημείωση
Επισημαίνεται ότι ορισμένες υποθέσεις που φέρουν πρωτόκολλα των παραπάνω ημερομηνιών και “χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης” είναι προς επεξεργασία και οι συντάξεις που σχετίζονται με αυτές δεν θα πληρωθούν με τη σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου 2013.

>> Στο εξής οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ: καταβάλλεται εφ' άπαξ..


>> Από το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης οικονομικού έτους 2013, καταβάλλεται εφάπαξ και μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωσή του, σύμφωνα με τις διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που ισχύουν και για το συγκεκριμένο φόρο.

Με τη σχετική απόφαση μεταξύ άλλων παρέχεται, σε περίπτωση εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και εμπρόθεσμης καταβολής του συνολικά οφειλόμενου φόρου πολυτελούς διαβίωσης, έκπτωση 1,5%.
Σύμφωνα με την διαδικασία, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Οικονομικών εκτυπώνει και αποστέλλει ταχυδρομικά στους υπόχρεους ατομική ειδοποίηση επί της οποίας αναγράφεται η ταυτότητα οφειλής του προς καταβολή ποσού, η προθεσμία καταβολής του καθώς και το συνολικά οφειλόμενο ποσό για καταβολή.

Παράλληλα το εκκαθαριστικό αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr με δυνατότητα εκτύπωσης από τους υπόχρεους – φορολογούμενους.
Σημειώνεται ότι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, όπως αυτά έχουν προσαρμοστεί μετά τις μειώσεις και απαλλαγές που προβλέπονται από τον ν. 2238/1994 και κατά την αναλογία των μηνών που τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες ήταν στην κυριότητα ή κατοχή των φορολογουμένων .


Σχετικά με το νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών

Η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία συστήθηκε με Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γεωργίου Μαυραγάνη, έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την απλούστευση των ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα σε ότι αφορά την τεκμηρίωση των συναλλαγών, την ενημέρωση των λογιστικών αρχείων και τον εκσυγχρονισμό των λογιστικών κανόνων. Το σχέδιο αυτό με τις απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις θα τεθεί πολύ σύντομα σε διαβούλευση και έχει δομηθεί με βάση τις προβλέψεις των σχετικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, προκειμένου να αποτελέσει το νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και να εκσυγχρονίσει το λογιστικό μας δίκαιο.

Συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις σηματοδοτούν τη μετάβαση από ένα λεπτομερέστατο τυπολατρικό νομοθετικό πλαίσιο σε ένα φιλικότερο φορολογικό περιβάλλον, το οποίο βασίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον πολίτη και δίνει έμφαση στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Ως βασική αρχή εισάγεται η απαίτηση ο φορολογούμενος να τεκμηριώνει τις συναλλαγές και τα γεγονότα που τον αφορούν, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η διενέργεια ελέγχου.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταργούνται οι σχετικές λεπτομερείς ρυθμίσεις για τη διακίνηση αγαθών (δελτία αποστολής), αλλά και πολλές άλλες ειδικές διατάξεις τήρησης ειδικών βιβλίων και έκδοσης στοιχείων. Ο έλεγχος της διακίνησης αλλάζει μορφή και μπορεί να γίνει διαμέσου απλής καταγραφής των πραγματικών περιστατικών σε συνδυασμό με τη διασταύρωση των στοιχείων που υποχρεωτικά καταγράφουν οι συναλλασσόμενοι. Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις γίνονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα προβλεπόμενα από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Επιπλέον, καταργείται η σήμανση (με φυσικά ή ηλεκτρονικά μέσα) βιβλίων και στοιχείων διακίνησης ή πώλησης με εξαίρεση τις αποδείξεις λιανικής για ένα μεταβατικό στάδιο.
Στη λιανική πώληση, διατηρείται το σημερινό σύστημα ρυθμίσεων (φορολογικές ταμειακές μηχανές ή σήμανση εκδιδόμενων αποδείξεων) για να γίνει δυνατή η ασφαλής μετάβαση σε ένα νέο πιο λειτουργικό σύστημα ρυθμίσεων. Κατά τα λοιπά το καθεστώς έκδοσης αποδείξεων μένει κατά βάση ως έχει. Οι ρυθμίσεις εκείνες που καθίστανται απαραίτητες για τη μετάβαση θα προκύψουν μέσα από μελέτη της διεθνούς πρακτικής και με δεδομένη την ελληνική εμπειρία σε επόμενο στάδιο.
Στη χονδρική πώληση απλοποιούνται οι ρυθμίσεις περί έκδοσης τιμολογίων. Τα τιμολόγια μπορεί να εκδίδονται είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή και είναι στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια των συναλλασσόμενων να επιλέξουν τον τρόπο που θα συναλλάσσονται μεταξύ τους. Είναι ευθύνη του φορολογούμενου η διασφάλιση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας των τιμολογίων, επιλέγοντας τις κατάλληλες δικλίδες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Οδηγίας 2006/112 της ΕΕ. Ως προς το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, ενδεικτικά παραδείγματα δικλίδων ασφαλείας είναι η προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή και η ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων, ή άλλος πρόσφορος τρόπος που θα επιλέξουν οι συναλλασσόμενοι.

Τέλος, η αναβάθμιση των φορολογικών μηχανισμών (φορολογικών ταμειακών μηχανών και ΕΑΦΔΣΣ) διατηρείται και καθίσταται προαιρετική. Η υποχρέωση αποστολής online αναλυτικών στοιχείων ανά συναλλαγή δεν θα υλοποιηθεί προς το παρόν.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΣΕΠΕ:· Υποβολή καταστάσεων προσωπικού και προγραμμάτων ωρών εργασίας (Ν.2874/2000, άρθρο 16)

ΣΕΠΕ
· Υποβολή καταστάσεων προσωπικού και προγραμμάτων ωρών εργασίας (Ν.2874/2000, άρθρο 16)
Κάθε εργοδότης υποχρεούται μία φορά τον χρόνο και κατά το χρονικό διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου (διάστημα κατά το οποίο έχει συνομολογηθεί το σύνολο σχεδόν των Σ.Σ.Ε. και Δ.Α. και το ποσό των αποδοχών έχει οριστικοποιηθεί) να καταθέτει, με οποιονδήποτε τρόπο, στην αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) – Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης, εις διπλούν, πίνακα με την επωνυμία, το είδος, τον τόπο λειτουργίας και τον ΑΦΜ της επιχείρησης. Ο πίνακας αυτός θα περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία κάθε απασχολούμενου σε αυτή μισθωτού:
α) Ονοματεπώνυμο, ονοματεπώνυμο πατέρα και μητέρας, ηλικία και οικογενειακή κατάσταση (τέκνα).
β) Ειδικότητα, ημερομηνία πρόσληψης και τυχόν προϋπηρεσία στην ειδικότητα.
γ) Αριθμό κάρτας πρόσληψης (ΟΑΕΔ), Αριθμό Μητρώου του ΙΚΑ, αριθμό βιβλιαρίου ανηλίκων (σε περίπτωση απασχόλησης ανηλίκων) και αριθμό άδειας εργασίας αλλοδαπού (σε περίπτωση απασχόλησης αλλοδαπού).
δ) Στοιχεία του τεχνικού ασφάλειας και του γιατρού εργασίας, καθώς και ωράριο απασχόλησής τους στην επιχείρηση.
ε) Διάρκεια εργασίας (ώρες έναρξης και λήξης ημερήσιας εργασίας), διάλειμμα και διακοπές εργασίας.
στ) Πάσης φύσεως καταβαλλόμενες αποδοχές.
Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013
Η Δευτέρα 18.11.2013 είναι η τελευταία ημέρα υποβολής των παρακάτω δηλώσεων:
ΚΒΣ
(2) Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων άρθρου 20 του ΚΒΣ, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, όταν ο ΑΦΜ λήγει σε 12 και 3 [ΑΥΟΟ 1062476/556/0015/ΠΟΛ.1081/28.7.2004 (ΦΕΚ 1196/Β’/3.8.2004), ΕΥΟΟ 1105670/789/0015/ΠΟΛ.1157/28.12.2005 και Ν.3842/2010, άρθρο 19, παρ. 26]
α) Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών για πωλήσεις αγαθών – παροχή υπηρεσιών (σε επιτηδευματίες), είσπραξη αμοιβών, αποζημιώσεων, οικονομικών ενισχύσεων και άλλων δικαιωμάτων.
β) Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών για αγορές εμπορεύσιμων και πάγιων αγαθών, λήψη υπηρεσιών, καταβολή αμοιβών, αποζημιώσεων, οικονομικών ενισχύσεων και άλλων δικαιωμάτων.
(
Δόθηκε παράταση με την ΑΥΟ ΠΟΛ.1219/26.9.2013 – ΦΕΚ 2568/Β’/11.10.2013)
Σε περίπτωση γενικής ή τοπικής αργίας, ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας, οι παραπάνω προθεσμίες μετακυλίονται ανάλογα.
(3) Υποβολή ισοζυγίου από επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας για τη χρήση 2012, όταν ο ΑΦΜ λήγει σε 12 και 3 (ΑΥΟ ΠΟΛ.1090/14.6.2010 – ΦΕΚ 930/Β’/25.6.2010)
Υποβολή ισοζυγίου της παρ. 6 του άρθρου 20 του ΚΒΣ, από επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας για τη χρήση 2012.
(
Δόθηκε παράταση με την ΑΥΟ ΠΟΛ.1219/26.9.2013 – ΦΕΚ 2568/Β’/11.10.2013)
Σε περίπτωση γενικής ή τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας, οι παραπάνω προθεσμίες μετακυλίονται ανάλογα.
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013
Η Τετάρτη 20.11.2013 είναι η τελευταία ημέρα υποβολής των παρακάτω δηλώσεων:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ
(4) Υποβολή των παρακάτω δηλώσεων, όταν ο ΑΦΜ λήγει σε 1
(α) Υποβολή προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ για τον μήνα Οκτώβριο, από όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων, όταν ο ΑΦΜ λήγει σε 1 (Ν.4170/2013, άρθρο 64)
Σύμφωνα με τον Ν.4170/2013 «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων της Ε.Λ.Τ.Ε., αναμόρφωση Οργανισμού του Ν.Σ.Κ. και άλλες διατάξεις», αλλάζει ο χρόνος απόδοσης του ΦΜΥ και διαχωρίζεται από την υποβολή των λοιπών παρακρατούμενων φόρων.
Σχετικά με τους παρακρατούμενους φόρους παραμένει η δίμηνη υποβολή και πιο συγκεκριμένα:
Άρθρο 64: Τροποποίηση διατάξεων του Κ.Φ.Ε.
5. α. Η παράγραφος 1 του άρθρου 59 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Όσοι παρακρατούν φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων α’, ε’ και η’ της παραγράφου 1 του άρθρου 55 και του άρθρου 58, υποχρεούνται να αποδίδουν αυτόν με εφάπαξ καταβολή στη Δ.Ο.Υ. της έδρας τους μέχρι την 20ή ημέρα των μηνών Μαρτίου, Μαΐου, Ιουλίου, Σεπτεμβρίου, Νοεμβρίου και Ιανουαρίου κάθε έτους με προσωρινή δήλωση, η οποία περιλαμβάνει τα ακαθάριστα ποσά που έχουν καταβληθεί στο προηγούμενο ημερολογιακό δίμηνο και το φόρο που παρακρατήθηκε. Η υποβολή της δήλωσης πραγματοποιείται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) του υπόχρεου, με αρχή για το ψηφίο 1 την εικοστή (20ή) ημέρα των μηνών αυτών και ολοκληρώνεται μέσα σε έντεκα (11) εργάσιμες ημέρες.»
[Σχετικά με τον ΦΜΥ, σταματά να υπάρχει πλέον διαχωρισμός μεταξύ επιχειρήσεων που απασχολούν έως ή περισσότερους από πενήντα (50) εργαζόμενους και καταργείται η δίμηνη υποβολή της περιοδικής δήλωσης, που και στις δύο περιπτώσεις γίνεται μηνιαία.]
β. Η παράγραφος 2 του άρθρου 59 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Ειδικώς, όσοι παρακρατούν φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57, υποχρεούνται να αποδίδουν αυτόν με εφάπαξ καταβολή στη Δ.Ο.Υ. της έδρας τους μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα του επόμενου από την παρακράτηση μήνα με προσωρινή δήλωση, η οποία περιλαμβάνει τα ακαθάριστα ποσά που έχουν καταβληθεί στον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα, το φόρο και το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011 που παρακρατήθηκαν και τις οφειλόμενες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Η υποβολή της δήλωσης πραγματοποιείται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) του υπόχρεου, με αρχή για το ψηφίο 1 την εικοστή (20ή) ημέρα των μηνών αυτών και ολοκληρώνεται μέσα σε έντεκα (11) εργάσιμες ημέρες. Ειδικά, για το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, με εξαίρεση τα ασφαλιστικά ταμεία για τα οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις των δύο προηγούμενων εδαφίων της παρούσας παραγράφου, υποχρεούνται σε απόδοση των ποσών που παρακρατήθηκαν μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα του μεθεπόμενου από την παρακράτηση μήνα. Η υποβολή της δήλωσης των περιπτώσεων αυτών πραγματοποιείται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. του υπόχρεου, με αρχή για το ψηφίο 1 την εικοστή (20ή) ημέρα των μηνών αυτών και ολοκληρώνεται μέσα σε έντεκα (11) εργάσιμες ημέρες.»
[Σύμφωνα με τον νόμο, η έναρξη ισχύος είναι από 1.9.2013.]
γ. Οι διατάξεις της περίπτωσης β’ της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται για αποδοχές που καταβάλλονται από την 1η Σεπτεμβρίου 2013.
[Αναμένεται σχετική απόφαση εφαρμογής]
(β) Υποβολή δήλωσης για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και απόδοση του παρακρατηθέντος φόρου:
α) 20% στο ακαθάριστο ποσό από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος. Ο φόρος παρακρατείται κατά την καταβολή των αμοιβών από τις δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ και λοιπά ΝΠΔΔ, κοινωφελή ιδρύματα, Οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δημόσιες επιχειρήσεις, τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα ή πιστωτικούς Οργανισμούς, συνεταιρισμούς και ενώσεις τους, συλλόγους γενικά και ενώσεις προσώπων, καθώς και από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας (Ν.2238/1994, άρθρα 58, παρ. 1 και 59, παρ. 1).
β) 20% για προμήθειες, μεσιτείες, αμοιβές ή άλλες κάθε είδους παροχές μη έμμισθης υπηρεσίας, ενοίκια αυτοκινήτων, μηχανημάτων ή άλλων κινητών πραγμάτων, εφόσον σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ορίζεται από τον ΚΒΣ η έκδοση θεωρημένου στοιχείου από τον δικαιούχο των αμοιβών αυτών. Ο φόρος παρακρατείται κατά την καταβολή των αμοιβών από τις δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ και λοιπά ΝΠΔΔ, τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα, συνεταιρισμούς και ενώσεις τους, καθώς και από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας (Ν.2238/1994, άρθρα 55, παρ. 1ε’ και 59, παρ. 1).
γ) 40% (αυξήθηκε από 35% σε 40%, από 1.1.2013, βάσει του άρθρου 6, παρ. 5α’ του Ν.4110/2013) στους μισθούς που καταβάλλονται από Α.Ε. στα μέλη του Δ.Σ. και στους μισθούς και κάθε είδους απολαβές που καταβάλλει Ε.Π.Ε. σε εταίρους της, για τις υπηρεσίες που παρέχουν βάσει ειδικής σύμβασης μίσθωσης, εργασίας ή εντολής, εφόσον για τις υπηρεσίες αυτές είναι ασφαλισμένοι σε οποιονδήποτε, εκτός από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασφαλιστικό Οργανισμό ή Ταμείο. Με την παρακράτηση εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τους μισθούς που λαμβάνουν (Ν.2238/1994, άρθρα 28 παρ. 3στ’, 55 παρ. 1α’ και 59 παρ. 1 και Ν.3697/2008, άρθρο 18, παρ. 9).
δ) 20% στο ακαθάριστο ποσό της αποζημίωσης που καταβάλλει ο εκμισθωτής στον μισθωτή, σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εμπορικής μίσθωσης ακινήτου με βάση νόμο ή μετά από δικαστική απόφαση ή μετά από συμφωνία μεταξύ των διαδίκων που παραιτήθηκαν από τη σχετική δίκη (Ν.2238/1994, άρθρο 55, παρ. 1ε’ και Ν.2753/1999, άρθρο 5, παρ. 12).
ΦΠΑ
· Ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων ΦΠΑ [ΑΥΟΟ 1039231/2677/600/0014/ΠΟΛ.1060/18.4.2006 (ΦΕΚ 568/Β’/8.5.2006) και ΑΥΟ ΠΟΛ.1129/3.6.2013 (ΦΕΚ 1365/Β’/4.6.2013)]
α) Υποβολή περιοδικής δήλωσης και απόδοση του ΦΠΑ μηνός Οκτωβρίου, ηλεκτρονικά μέσω TAXISnet. Οι υπόχρεοι ΦΠΑ που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας, υποβάλλουν περιοδική δήλωση ηλεκτρονικά μέσω ειδικού δικτύου (www.taxisnet.gr), [Ν.2859/2000, άρθρο 38, παρ. 1 - ΑΥΟ 1023240/1107/163/0014/ΠΟΛ.1055/2.3.2001 (ΦΕΚ 215/Β’/5.3.2001) και 1101260/6084/787/0014/ΠΟΛ.1257/14.11.2001 (ΦΕΚ 1578/Β’/29.11.2001)]. Ταυτόχρονα, υποβάλλεται και στατιστική δήλωση Intrastat (https://eurostat.statistics.gr/intrastat/) από όσους πραγματοποίησαν ενδοκοινοτικές συναλλαγές τον προηγούμενο μήνα.
β) Υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και απόδοση του ΦΠΑ μηνός Οκτωβρίου, ηλεκτρονικά μέσω TAXISnet. Οι υποκείμενοι στον ΦΠΑ που τηρούν βιβλία Β’ και Γ’ κατηγορίας, εφόσον είναι εγκεκριμένοι αποθηκευτές αλκοολούχων ποτών και άλλων αλκοολούχων προϊόντων, υποβάλλουν την αρχική εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση του προηγούμενου μήνα, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους (Ν.2859/2000, άρθρο 38, παρ. 1 και ΑΥΟΟ 1003644/194/27/0014/ΠΟΛ.1019/4.2.2003 – ΦΕΚ 154/Β’/13.2.2003).
Σε περίπτωση γενικής ή τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας, οι παραπάνω προθεσμίες υποβολής μετακυλίονται ανάλογα.
Με την ΑΥΟ ΠΟΛ.1267/30.12.2011 (ΦΕΚ 44/B’/23.1.2012), όπως τροποποιήθηκε με την ΑΥΟ ΠΟΛ.1129/3.6.2013 (ΦΕΚ 1365/Β’/4.6.2013), άλλαξε ο χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα:
Άρθρο 1: Χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και καταβολής του φόρου
1. Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται στη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος μέχρι:
α) Την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο.
β) Την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο.
2. Ως φορολογική περίοδος ορίζεται ο ημερολογιακός μήνας για τους υποκείμενους στον φόρο που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας και το Ελληνικό Δημόσιο και το ημερολογιακό τρίμηνο γι’ αυτούς που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας ή δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων.
3. Οι ανωτέρω προθεσμίες ισχύουν και για τις υπό ίδρυση επιχειρήσεις, για κάθε φορολογική περίοδο κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού τους σταδίου.
4. Κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση που η δήλωση έναρξης, η δήλωση διακοπής υπαγόμενων σε ΦΠΑ δραστηριοτήτων, η δήλωση οριστικής παύσης εργασιών ή η δήλωση μεταβολών μετάταξης λόγω λύσης και θέσης σε εκκαθάριση, υποβάλλονται εμπρόθεσμα, σύμφωνα με το άρθρο 36.1.α’, β’ και γ’ του Κώδικα ΦΠΑ, μετά από την καταληκτική προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης, η περιοδική δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την 20ή του επόμενου μήνα από την υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων.
5. Σε περίπτωση γενικής αργίας ή τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας, οι ανωτέρω καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής μεταφέρονται την επόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.
6. Σε περίπτωση θανάτου του λογιστή του υποκείμενου στον φόρο, οι ανωτέρω καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής, για τη φορολογική περίοδο εντός της οποίας επήλθε το γεγονός αυτό, μεταφέρονται για δέκα (10) ημερολογιακές ημέρες. Οι περιοδικές δηλώσεις, στην περίπτωση αυτή, θα υποβάλλονται αποκλειστικά στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή. Ο υποκείμενος στον φόρο υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/1986, με την οποία δηλώνει ότι είχε αναθέσει την παρακολούθηση και διαχείριση των φορολογικών του υποχρεώσεων στον θανόντα, καθώς και την ημερομηνία του θανάτου αυτού.
7. Στις διατάξεις του άρθρου αυτού υπάγονται και οι εγκεκριμένοι αποθηκευτές και οι εγγεγραμμένοι παραλήπτες αγαθών που υπάγονται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Οι επιτηδευματίες αυτοί, που για την έκπτωση του ΦΠΑ που αναλογεί στις εισροές τους εφαρμόζουν τις ΑΥΟ Δ.634/435/29.4.1993 (ΦΕΚ 343/Β’/12.5.1993) και Δ.635/436/29.4.1993 (ΦΕΚ 343/Β’/12.5.1993), υποβάλλουν και περιοδική δήλωση ΦΠΑ.
Άρθρο 2: Τρόπος υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και καταβολής του φόρου
1. Για φορολογικές περιόδους από 1.1.2012 και εφεξής, οι εμπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.
2. Για φορολογικές περιόδους από 1.1.2011 και εφεξής, οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή ή μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, ενώ οι δηλώσεις αυτές από 1.4.2012 υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.
3. Για φορολογικές περιόδους μέχρι 31.12.2010, οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή.
4. Η περιοδική δήλωση θεωρείται υποβληθείσα, εφόσον με την υποβολή της καταβάλλεται στο Δημόσιο το σύνολο του χρεωστικού υπολοίπου και των ενδεχόμενων φορολογικών προσαυξήσεων ή τουλάχιστον ποσό 10,00 ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ.
5. Ο ΦΠΑ που οφείλεται για ενδοκοινοτικές αποκτήσεις ή λήψη αγαθών ή υπηρεσιών που φορολογούνται στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα άρθρα 13 και 14 του Κώδικα ΦΠΑ, από υποκείμενους στον φόρο οι οποίοι δεν είναι εγκαταστημένοι στο εσωτερικό της χώρας, καταβάλλεται από τον εγκαταστημένο στο εσωτερικό της χώρας υπόχρεο στον φόρο με την περιοδική δήλωση που υποβάλλεται για τη φορολογική περίοδο κατά την οποία ο φόρος καθίσταται απαιτητός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 16 και 18 του Κώδικα ΦΠΑ. Με την ίδια περιοδική δήλωση ασκείται το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου, εφόσον και στον βαθμό που παρέχεται τέτοιο δικαίωμα.
6. Προκειμένου να αναγνωριστεί επιφύλαξη που έχει τεθεί σε περιοδική δήλωση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά, απαιτείται η αποστολή στην αρμόδια ΔΟΥ εγγράφου με συστημένη επιστολή μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, στο οποίο αναφέρονται οι λόγοι της επιφύλαξης.
Άρθρο 3: Διαδικασία υποβολής της περιοδικής δήλωσης με ηλεκτρονική μέθοδο μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet
1. Οι υποκείμενοι στον φόρο, για να υποβάλουν ηλεκτρονικά την περιοδική δήλωση ΦΠΑ, θα πρέπει να εγγραφούν ως χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ΑΥΟ ΠΟΛ.1178/7.12.2010 (ΦΕΚ 1916/Β’/9.12.2010).
2. Για την καταβολή του χρεωστικού υπολοίπου των περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, οι υποκείμενοι υποχρεούνται να δώσουν εντολή πληρωμής μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των εν λόγω δηλώσεων σε τράπεζες που έχουν συμβληθεί με το Υπουργείο Οικονομικών για να παρέχουν την υπηρεσία αυτή.
Η εντολή πληρωμής αφορά σε ανάληψη των εν λόγω ποσών από τους οικείους λογαριασμούς ή χρέωση των πιστωτικών καρτών και μεταφορά των ποσών αυτών μέσω του διατραπεζικού συστήματος στον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.
Μη ύπαρξη επαρκούς υπολοίπου στον τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο πραγματοποιείται η καταβολή του φόρου ή επαρκούς πιστωτικού ορίου στην πιστωτική κάρτα ή εκ παραδρομής λανθασμένη εντολή ανάληψης ή χρέωσης μικρότερου του οφειλόμενου ποσού, έχει ως αποτέλεσμα την απόρριψη της δήλωσης που αποστάλθηκε μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.
3. Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρισης αυτής στο σύστημα TAXISnet, με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα – υποκείμενο μοναδικού αριθμού καταχώρισης της περιοδικής δήλωσης.
Ειδικά στην περίπτωση υποβολής χρεωστικής περιοδικής δήλωσης, προκειμένου να θεωρείται η δήλωση αυτή ως υποβληθείσα, απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής μέσω τράπεζας μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής. Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία πληρωμής.
Άρθρο 4: Διαχείριση των περιοδικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά
Η αρμόδια ΔΟΥ διαχειρίζεται τις δηλώσεις που παραλήφθηκαν μέσω του συστήματος TAXISnet όπως τις δηλώσεις που παρέλαβε σε έντυπη μορφή μηχανογραφικά μέσω TAXIS ή χειρόγραφα.
Η εκτύπωση των εν λόγω δηλώσεων, υπογεγραμμένη από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ, πιστοποιεί την υποβολή της δήλωσης και αποτελεί τίτλο εξόφλησης ή πίστωσης για χρήση από οποιαδήποτε αρμόδια Αρχή.
Στην περίπτωση που για την ίδια φορολογική περίοδο έχει καταχωρηθεί περιοδική δήλωση μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet και πριν από την καταβολή του οφειλόμενου ποσού στο Δημόσιο η ίδια δήλωση υποβάλλεται και στη ΔΟΥ, απορρίπτεται η καταχωρηθείσα μέσω TAXISnet δήλωση.
Άρθρο 5: Υποβολή της δήλωσης σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ
1. Κατά παρέκκλιση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2, η περιοδική δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ στις εξής περιπτώσεις:
α) Ζητείται συμψηφισμός του χρεωστικού υπολοίπου, εν όλω ή εν μέρει, με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66/Α’/31.3.2011).
β) Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους θανόντος υποκείμενου στον φόρο.
γ) Μετά από έγκριση του προϊσταμένου ΔΟΥ για υποκείμενους στον φόρο που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας, εφόσον κρίνεται ότι συντρέχει πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο. Πραγματική αδυναμία υποβολής, ενδεικτικά, συντρέχει στην περίπτωση υποκείμενων που είναι εγκαταστημένοι σε απομακρυσμένες περιοχές, μεγάλης ηλικίας ή που δεν έχουν εξοικείωση με τη χρήση του διαδικτύου.
δ) Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet και δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθεί πριν από την ημερομηνία πληρωμής του χρεωστικού υπολοίπου αυτής μέσω των τραπεζών. Στην περίπτωση αυτή, η περιοδική δήλωση μπορεί να υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα, προσκομίζοντας στην αρμόδια ΔΟΥ το αποδεικτικό υποβολής της αρχικής δήλωσης μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.
ε) Το ειδικό δίκτυο TAXISnet δεν μπορεί και για όσο χρόνο αυτό δεν είναι δυνατόν να αναγνωρίσει ως εμπρόθεσμη την περιοδική δήλωση που υποβάλλεται σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 1. Στην περίπτωση αυτή, η περιοδική δήλωση μπορεί να υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.
στ) Εφόσον την καταληκτική ημερομηνία διαπιστώνεται ότι υπάρχει τεχνική αδυναμία του ειδικού δικτύου TAXISnet να κάνει αποδεκτή την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων που αναγνωρίζεται από τη ΓΓΠΣ ή υπάρχει τεχνική αδυναμία πληρωμής αυτών μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων και του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ. Στην περίπτωση αυτή και μετά από έγγραφο που αποστέλλεται σε όλες τις ΔΟΥ, η περιοδική δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.
ζ) Εμπρόθεσμης περιοδικής δήλωσης κατά παράταση της προθεσμίας υποβολής της, λόγω τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας.
η) Απόρριψης της περιοδικής δήλωσης που υποβλήθηκε ηλεκτρονικά, λόγω λανθασμένης απόδοσης του χρεωστικού υπολοίπου, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:
i. Η περιοδική δήλωση είχε αρχικά καταχωρηθεί εμπρόθεσμα στο ειδικό δίκτυο TAXISnet.
ii. Είχε δοθεί εμπρόθεσμα η ορθή εντολή πληρωμής στην τράπεζα.
iii. Υπήρχε τουλάχιστον το ακριβές υπόλοιπο του χρεωστικού υπολοίπου της περιοδικής δήλωσης στον τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταβολή, την ημερομηνία πληρωμής.
Στην περίπτωση αυτή, υποβάλλεται εκ νέου η απορριφθείσα περιοδική δήλωση σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι και την πέμπτη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, από τα οποία πρέπει να προκύπτει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται ανωτέρω.
Η ΓΓΠΣ, μέσω του TAXISnet, ενημερώνει τον υποκείμενο και την αρμόδια ΔΟΥ, με ηλεκτρονική μέθοδο, για την απορριφθείσα δήλωση και το προς καταβολή ποσό.
2. Για την υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ σε έντυπη μορφή στις ΔΟΥ χρησιμοποιούνται είτε έντυπα που προεκτυπώνονται με μηχανογραφικά μέσα σύμφωνα με τις διατάξεις της ΑΥΟ 1064794/4982/0014/ΠΟΛ.1177/7.5.1993 (ΦΕΚ 357/Β’/17.5.1993) είτε τα έντυπα που αναρτώνται στις επίσημες ιστοσελίδες του Υπουργείου Οικονομικών τα οποία μπορεί να εκτυπώνονται σε έγχρωμη ή ασπρόμαυρη μορφή.
3. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, οι περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται σε τρία αντίτυπα.
4. Επίσης, στις ανωτέρω περιπτώσεις, όλα τα στοιχεία των δηλώσεων θα καταχωρούνται υποχρεωτικά από τις ΔΟΥ μέσω της εφαρμογής διαχείρισης δηλώσεων TAXIS.
Άρθρο 6: Αποδεικτικό υποβολής και καταβολής του φόρου
1. Στην περίπτωση υποβολής περιοδικής δήλωσης σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ, για την οποία δεν προκύπτει ποσό για καταβολή, αποδεικτικό υποβολής αυτής αποτελεί το αντίτυπο με υπογραφή παραλαβής.
2. Όταν προκύπτει ποσό για καταβολή, αποδεικτικό καταβολής του φόρου αποτελεί:
α) η ίδια η περιοδική δήλωση, αν δεν εκδίδεται μηχανογραφικά ιδιαίτερο αποδεικτικό είσπραξης και εφόσον φέρει την υπογραφή του παραλαβόντος υπαλλήλου και του ταμία (ο οποίος θέτει την υπηρεσιακή και ατομική του σφραγίδα), ή
β) το ιδιαίτερο αποδεικτικό είσπραξης, εφόσον εκδίδεται μηχανογραφικά (μέσω του συστήματος TAXIS) και φέρει την υπογραφή του εκδότη και του ταμία.
3. Στην περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της περιοδικής δήλωσης μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, απόδειξη για την υποβολή αποτελεί η εμφάνιση στην οθόνη της δήλωσης συσχετισμένης με τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης TAXIS και την ημερομηνία υποβολής της και αντίγραφο υποβολής αποτελεί η εκτύπωση αυτών μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.
Στην περίπτωση που υπάρχει ποσό για καταβολή, η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής αποδεικνύεται από σχετική αναφορά που διατίθεται μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, η εκτύπωση της οποίας αποτελεί για τον υποκείμενο το αποδεικτικό καταβολής.
4. Η απόδειξη καταβολής του φόρου μπορεί να αναπληρωθεί μόνο κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 76 του Π.Δ.16/1989 (ΦΕΚ 6/Α’/5.1.1989).
Άρθρο 7: Αφετηρία για την επιβολή του προστίμου και τον υπολογισμό του πρόσθετου φόρου
1. Ως αφετηρία για τον χρόνο επιβολής του προστίμου, στην περίπτωση της εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής αρχικών δηλώσεων, για τις οποίες υπάρχει σχετική υποχρέωση και δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν.2523/1997 (ΦΕΚ 179/Α’/11.9.1997), όπως ισχύει, λαμβάνεται η επόμενη ημέρα της καταληκτικής προθεσμίας για την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης.
2. Ως αφετηρία για τον υπολογισμό του πρόσθετου φόρου, στην περίπτωση εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή μη υποβολής περιοδικής δήλωσης, για τις οποίες προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, λαμβάνεται η επόμενη ημέρα της καταληκτικής προθεσμίας για την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης.
3. Η προθεσμία κατά παράταση υποβολής εμπρόθεσμης περιοδικής δήλωσης, για οποιονδήποτε λόγο, δεν ισχύει για τις εκπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις, για τις οποίες λαμβάνεται υπόψη η αρχική προθεσμία υποβολής, όπως καθορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 1, προκειμένου να υπολογιστεί ο πρόσθετος φόρος ανάλογα με τους μήνες καθυστέρησης, ανεξάρτητα από τις συμπίπτουσες αργίες.
Άρθρο 8: Δυνατότητα υποβολής της τροποποιητικής και εκπρόθεσμης εκκαθαριστικής δήλωσης και των διορθωτικών και εκπρόθεσμων ανακεφαλαιωτικών πινάκων μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet
Οι υπόχρεοι στον φόρο μπορούν, από 23.12.2011, να υποβάλουν μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet:
α) Τις τροποποιητικές και εκπρόθεσμες εκκαθαριστικές δηλώσεις που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που λήγουν από 1.1.2010 και εφεξής.
β) Τους διορθωτικούς ανακεφαλαιωτικούς πίνακες που αφορούν ημερολογιακές περιόδους από 1.1.2010 και εφεξής και τους εκπρόθεσμους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες που αφορούν ημερολογιακές περιόδους από 1.1.2011 και εφεξής.
Άρθρο 9: Κατάργηση διατάξεων
Από 1.1.2012 καταργούνται:
α) Το άρθρο 1 της ΑΥΟ 1002414/204/25/0014/ΠΟΛ.1005/8.1.1993 (ΦΕΚ 52/Β’/9.2.1993).
β) Η ΑΥΟ 1105799/1797/8881/0014/ΠΟΛ.1214/19.9.1994 (ΦΕΚ 727/Β’/27.9.1994).
γ) Η ΑΥΟ 1023240/1107/163/0014/ΠΟΛ.1055/2.3.2001 (ΦΕΚ 215/Β’/5.3.2001).
δ) Η ΑΥΟ 1101260/6084/787/0014/ΠΟΛ.1257/14.11.2001 (ΦΕΚ 1578/Β’/29.11.2001).
ε) Τα άρθρα 1 και 2, η περ. IIα’ της παρ. 2 του άρθρου 3, το άρθρο 4 εκτός της παρ. 4, καθώς και τα άρθρα 5 έως και 7 της ΑΥΟ 1003644/194/27/0014/ΠΟΛ.1019/4.2.2003 (ΦΕΚ 154/Β’/13.2.2003).
στ) Η ΑΥΟ 1002820/7268/1364/0014/ΠΟΛ.1003/14.1.2004 (ΦΕΚ 132/Β’/29.1.2004).
ζ) Η ΑΥΟ 1055431/4327/615/Α0014/ΠΟΛ.1063/28.6.2004 (ΦΕΚ 1087/Β’/19.7.2004).
η) Η ΑΥΟ 1039231/2677/600/0014/ΠΟΛ.1060/18.4.2006 (ΦΕΚ 568/Β’/8.5.2006).
Άρθρο 10: Έναρξη ισχύος
Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από 1.1.2012. Ειδικά οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται μέσω TAXISnet από 23.12.2011.
(Σχετικά με την ΑΥΟ ΠΟΛ.1129/3.6.2013 που τροποποίησε τον χρόνο υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και του περιεχομένου του Εντύπου 050-ΦΠΑ ΕΚΔΟΣΗ 2η 2011, Φ2 TAXIS, βλ. στο εισαγωγικό τμήμα των υποχρεώσεων).
Σημείωση: Η υποβολή του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών Αποκτήσεων και Παραδόσεων Αγαθών, καθώς και Παροχής και Λήψης Υπηρεσιών μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα και η υποβολή της στατιστικής δήλωσης Intrastat ηλεκτρονικά στον ιστοχώρο (http://eurostat.statistics.gr) για τηρούντες βιβλία Α’, Β’ και Γ’ κατηγορίας που πραγματοποίησαν ενδοκοινοτικές συναλλαγές τον προηγούμενο μήνα, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, παραμένουν έως την 26η ημέρα του επόμενου μήνα.

· Υποβολή δήλωσης ΦΠΑ από απαλλασσόμενους
Οι υποκείμενοι στον φόρο, οι οποίοι ενεργούν αποκλειστικά πράξεις για τις οποίες δεν τους παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης, τα νομικά πρόσωπα που δεν υπάγονται στον φόρο, καθώς και οι αγρότες του
 ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41, που πραγματοποιούν φορολογητέες ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών, υποχρεούνται να υποβάλουν στον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ περιοδική δήλωση μόνο για τις περιόδους κατά τις οποίες πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, μέχρι την 20ή του επόμενου μήνα που ακολουθεί τον μήνα της ενδοκοινοτικής απόκτησης και να καταβάλουν τον φόρο που αναλογεί στις αποκτήσεις αυτές (Ν.3091/2002, άρθρο 19, παρ. 13). Συνεπώς, η προαναφερόμενη δήλωση ΦΠΑ θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 20ή του τρέχοντος μηνός για τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις του προηγούμενου μήνα(ΠΟΛ.1170/8.7.2013).

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Κ.Α

Καλωσορίσατε στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Βεβαίωση Συντάξεων (Για Φορολογική Χρήση)».
Μέσω της υπηρεσίας αυτής, έχετε τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά σας στοιχεία να εκδόσετε τη «Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση». Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) και του ενταχθέντος κλάδου σύνταξης τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ (δηλαδή τα τέσσερα πρώτα ψηφία του Α.Μ. ΔΙΑΣ ειναι 0150, 0151 και 0416 αντίστοιχα).

Πληροφορίες/Οδηγίες
Βλέπε εδώ δείγμα ενημερωτικού σημειώματος
Κάτοικος
Α.Μ. (γράμματα & νούμερα)
Α.Μ. ΔΙΑΣ (χωρίς κενά)
A.M.K.A.
Α.Φ.Μ.
Έτος
Κωδικός Οπτικής Επιβεβαίωσης

Ανανέωση
Εισάγετε εδώ τον Κωδικό Οπτικής Επιβεβαίωσης
όπως εμφανίζεται αριστερά


Καθαρισμός